Pc verdient de kost

Herbert Blankesteijn

 

Het lijkt erop dat binnenkort uw computer een deel van zijn eigen kosten voor u kan terugverdienen. Nu doen veel computers al vrijwilligerswerk, maar de professionalisering gaat toeslaan.

 

De meeste van de miljoenen computers op deze aardbol staan aan, maar doen naar computermaatstaven vrijwel niets. Tijdens het schrijven van deze tekst gebruikt mijn pc 5% van zijn processorkracht (wanneer spelling- en grammaticacontrole aanstaan is dat aanzienlijk meer). Verder zijn er perioden dat ik uit het raam kijk, telefoneer, eet, of anderszins de computer met rust, maar wel aanlaat. Uren rekentijd per pc per dag gaan zo verloren.

 

Tenzij je meedoet aan distributed computing. Het meest bekende project op dit gebied is SETI@home (SETI is Search for Extraterrestrial Intelligence). Honderdduizenden machines, verspreid over de wereld, rekenen aan sterrenkundige gegevens, op zoek naar een buitenaardse boodschap. Samen zijn ze de krachtigste computer ter wereld. Veel van die computers zijn van privépersonen, die de rekentijd op hun pc'tje of Macje om niet ter beschikking stellen. Ik heb dit project vorig jaar op deze plaats beschreven.

 

SETI heeft hiervoor gekozen vanwege geldgebrek. Op zichzelf vertegenwoordigt rekenvermogen natuurlijk een geldswaarde. Wie iets uit te rekenen heeft moet computers aanschaffen, of zal geld overhebben voor een alternatieve oplossing. Rekentijd op een processor die even niets te doen heeft, kan daarom een marktwaarde krijgen zodra zich een mogelijkheid voordoet om deze rekentijd te verhandelen.

 

Internet biedt die mogelijkheid. Met SETI@home, en met een enkel ander project op het gebied van encryptie, is baanbrekend werk gedaan om deze mogelijkheid in de praktijk te realiseren. David Anderson, die het computerwerk voor SETI@home heeft geleid, is nu een bedrijf begonnen, United Devices, om hetzelfde te doen op commerciële basis. Er moeten nog miljoenen computergebruikers zijn die niet aan SETI@home of een dergelijk project meedoen en met een beetje geld over de streep te trekken zijn. Andersons bedrijf heeft, nog voor het goed en wel begonnen is, al twee concurrenten: Distributed Science en Parabon. Dat is goed voor de marktprijs. Overigens is het niet duidelijk in hoeverre bedrijven staan te springen om hun rekenwerk uit te besteden aan Jan en alleman. De drie makelaars in processortijd hebben op het gebied van hun beveiliging heel wat te bewijzen.

 

Wat de computerbezitter het meest zal interesseren: wat schuift het? Dat gaat afhangen van de snelheid van uw computer en de hoeveelheid tijd die hij erin mag steken. Anders gezegd: u krijgt stukloon. De schattingen komen uit op ongeveer twee tientjes per maand voor een modale pc van nu. Dat betekent dat het oppassen wordt: een pc gebruikt ongeveer 100 W, en de monitor nog eens 200 W extra (een notebook veel minder, en een plat LCD-scherm ook). Dat is f.1,50 aan stroom in een etmaal. 45 gulden per maand! Met de opties voor Energiebeheer is daar wel wat aan te doen, maar uit financieel eigenbelang moet je dit toch alleen doen in de tijd dat de pc toch aanstaat. Dan verdient de computer zo'n beetje zijn eigen electriciteitskosten terug.