Wéér Outlook!

Herbert Blankesteijn

 

En weer zit er een bug in Outlook. Ditmaal een die booswichten je computer laat ruïneren met een mailtje, zelfs als je het niet leest.

 

Dat we geen onduidelijke attachments mogen openen weten we. Dat je zelfs een kwaadaardig script in werking kunt zetten door het lezen van een gewone mail in Outlook, is sinds begin dit jaar bekend. (Om dit te voorkomen zet u de 'Windows Scripting Host' uit, onderdeel van Windows 98. Maar wie deze term zoekt in de helpfunctie van Windows, vindt niets. Zoekt u naar 'Scripting' of 'Script', dan vindt u drie irrelevante onderwerpen. Ik zal het u moeten vertellen: klik op Start, Instellingen, Configuratiescherm, Software, Windows Setup, Bureau-accessoires en verwijder het vinkje bij Windows Scripting Host. Klik daarna tweemaal op OK.)

 

Een virus-achtig programma dat je start door het alleen maar te ontvangen, dat is nieuw, en ook onthutsend. De verzender van zo'n mail kan alles waartoe de gebruiker zelf bevoegd is. Dat is voor een kantoorklerk op een netwerk nog net niet het wissen van de harddisk, maar in het geval van een particulier kan het hele systeem met de grond gelijk worden gemaakt.

 

De wortel van het kwaad is een programmeerfout. Een mail arriveert op uw pc met een datum erop, die u ziet in uw 'Inbox'. De software moet controleren of de datum op het mailtje past in de geheugenruimte die ervoor is gereserveerd. Bij Outlook gebeurt dit niet, waardoor 'overtollige' tekens een eigen leven kunnen gaan leiden in het geheugen. Een kwaadwillende programmeur kan zo'n loslopend stuk code van alles laten doen.

 

Als het gaat om programmeerfouten ben ik vergevingsgezind. Ik heb ooit leren programmeren, maar ik kon en kan geen tien regels schrijven zonder vreselijke fouten. Zelfs als Microsoft zorgvuldig zou zijn, en zelfs als het bedrijf een scherp oog had voor veiligheid, dan nog zou complexe software als Outlook altijd bugs bevatten. Daar heb ik dus geen probleem mee.

 

Waar ik wel een probleem mee heb: toen het bestaan van de bug bekend werd, wist Microsoft het al drie weken. Althans, ze zijn op 1 juli door een externe organisatie verwittigd. Wie weet hoe lang het intern al bekend was. Op 11 juli kreeg MSNBC er lucht van, maar deze aan Microsoft gelieerde nieuwszender hield zijn mond 'om Microsoft de kans te geven het probleem te verhelpen.' Pas toen het nieuws vorige week door derden in de publiciteit werd gebracht, kwam het bedrijf met informatie.

 

En waar stond deze informatie? Het bedrijf dat in het antitrustproces de mond vol had van de belangen van de consument, meldde op de voorpagina van www.microsoft.com onder andere de florissante jaarcijfers, het verschijnen van Internet Explorer 5.5 en Windows Media Player nummer zoveel, maar over dit ernstige veiligheidsprobleem was zelfs met zoekopdrachten naar 'Outlook' en 'Security' niets te vinden. Pas door een link vanaf een andere site kwam ik op de juiste plaats, ergens diep in de spelonken van de Microsoft-site.

 

Tijd voor Linux, Netscape, Eudora, RealPlayer, WordPerfect en Britannica.