Naamspeculant

Herbert Blankesteijn

 

Komt het adres edgardavids.nl toe aan Edgar Davids, of niet? Dat is een belangrijke vraag sinds het bedrijf Namespace internet-domeinnamen registreert gebaseerd op eigennamen en merknamen, om ze met winst door te verkopen. Yokidrink.nl, zwitsalbabyproducts.nl, amstel-gold.nl, de lijst is eindeloos.

 

Namespace noemt zich domeinmakelaardij, en dat is al een leugen. Namespace bemiddelt niet tussen vraag en aanbod zoals een makelaar, maar koopt namen op, in de hoop op koersstijging. Namespace is dus domeinspeculant. Gelukkig heeft het bedrijf zich in de markt vergist, want de activiteiten leveren te weinig geld op. De Stichting Internet Domeinregistratie (SIDN) heeft 17.000 domeinnamen teruggevorderd omdat Namespace de registratiekosten niet had betaald.

 

Maar laten we niet te vroeg juichen. Er zijn verschillende bedrijven met soortgelijke praktijken. De regel bij de SIDN is nog steeds dat wie het eerst komt, het eerst maalt.

 

Je zou zeggen dat de SIDN bij de registratie van een domeinnaam het merkenregister er even bij moet halen. Maar dat is niet zo simpel. Amstel is een merk, maar het is ook de naam van een rivier, en er zijn mensen die (van) Amstel heten en een eenmansbedrijfje hebben (vreemd genoeg mogen alleen bedrijven domeinnamen registreren). Terecht geeft de SIDN grote bedrijven geen voorrang boven kleine. Als het bedrijf van meneer Van Amstel de grote bierbrouwer vóór is, heeft de bierbrouwer pech. 'Always' is een normaal Engels woord, al is het óók een merk. De merkhouder mag dat niet monopoliseren, al lukt het sommige bedrijven via de rechter toch. Er is maar één Zwolsche Courant, maar moet de SIDN gaan natrekken of het bedrijf dat zwolschecourant.nl (een optiekzaak!) probeert te registreren dat doet in opdracht van de rechthebbende? Dat is de taak van de SIDN niet en je mag dat niet van ze verwachten.

 

En eigennamen? SIDN kan niet controleren of een domeinnaam lijkt op een eigennaam. Bij ronalddeboer is dat nog wel duidelijk, maar bij frankrijkaard (Frankrijkwàt?) al minder. Wanneer mag de naam van een 'bekende' Nederlander bekend worden verondersteld? Begint klassejustitie zo niet al vóór de rechter? Wim Kok heeft pech, want wimkok.nl is volkomen rechtmatig geregistreerd door fietsenmaker Wim Kok te Utrecht. Edgar Davids heeft pech, want zijn naam is in handen gevallen van die vreselijke gijsgraafland van Namespace.

 

Het leuke is, dat naarmate domein-eigennamen meer waard zijn, je met de bijbehorende personen minder medelijden hoeft te hebben. Hadden ze maar beter moeten opletten, zeg ik die vreselijke gijsgraafland voor één keer na. Gelukkig kunnen we de vreselijke gijsgraaflanden van deze wereld de voet dwars zetten door uit te wijken naar adressen die eindigen op .com, .org, .net, .nu en dergelijke. Als ze dat willen voorkomen, moeten ze zelf meer registreren en meer kosten maken voor iemand een domein van ze koopt. Hun business verdampt dan vanzelf.

 

Het domein gijsgraafland.nl is op dit moment volgens de SIDN geblokkeerd. Mogelijk is het één van de 17.000 en kan het binnenkort worden geclaimd door degeen die zich het eerst meldt. Gijsgraafland.com heb ik zelf maar geregistreerd, want die was nog vrij.