Bello, Af!

Herbert Blankesteijn

 

Philips werkt aan een computersysteem dat op de behoeften van de eigenaar anticipeert, las ik in De Volkskrant. Met camera's zal hij zien dat je neerzijgt met een krant, en hij zal de leeslamp aandoen. Bello hebben ze het ding bij Philips genoemd. Jakkes.

 

Philips weet niet wat een haat en frustratie worden opgeroepen door ongevraagde acties van computers. Programma's die zichzelf zo installeren dat ze automatisch starten, ook al heb je ze zelden nodig. Microsoft Word, dat van alles automatisch doet met opsommingstekens en spellingcontrole, terwijl een normaal mens niet eens wéét dat je deze dingen uit kunt zetten, laat staan waar je de instellingen vindt. Wat kan ik schelden op de voice mail van KPN, die te snel de telefoon opneemt. Hoe vaak ben ik niet net te laat geweest.

 

Bij Philips zullen ze zeggen, dat ze zulke automatismen subtieler willen maken. De Volkskrant: 'Dan registreren de microfoons en de camera's in deze kamer dat we een belangrijk gesprek voeren. Daardoor zal de telefoon automatisch op voice mail overschakelen.'

 

De techneutelijke zelfgenoegzaamheid druipt er vanaf. Twintig jaar zijn ze vergeefs bezig met spraakherkenning, en nu blijken ze in gedachten al een systeem te hebben dat het belang van een conversatie meet. Maar misschien is het gesprek belangrijk doch vervelend, en word ik gráág gestoord! Wat als er een telefoontje komt van het ziekenhuis dat een van mijn kinderen een ongeluk heeft gehad? Met andere woorden, hoe weeg je het belang van een telefoontje dat je niet beantwoordt? Gaat Philips dit allemaal inbouwen, of moet ik het zelf in de Opties of Instellingen invullen? Ik weet zeker dat ik een dergelijk systeem dagelijks zou vervloeken. Ik zorg dat een collega de telefoon opneemt.

 

Automatiseerders denken al maar dat automaten werk besparen. Dat is niet zo. Je moet ze kopen, aanleggen, instellen en onderhouden, en tenslotte moet je je leven inrichten volgens hun eisen. Uitzonderingen snappen ze niet. Ik moet bij dit soort gelegenheden denken aan de veelvuldig door Chriet Titulaer gepropageerde magnetronoven die automatisch start, een half uurtje voordat de eigenaar thuiskomt. Wil dat werken, dan moet je er wel 's morgens een maaltijd in hebben gezet. En je moet niet in de file belanden. Wat is ertegen om zelf, eenmaal thuis, die oven te starten?

 

En wie is die computer dat hij het licht aandoet als ik met de krant ga zitten? Misschien wil ik die krant straks gaan lezen, en wil ik nu rustig in het halfduister over een zware dag nadenken. Denkt-ie soms, denken ze bij Philips soms, dat ik zelf niet dat knopje kan indrukken?

 

Uit De Volkskrant: 'Dan is het heel goed mogelijk dat de tv op TMF springt als mijn dochter 's ochtends de keuken binnenkomt, terwijl ik KRO's Ontbijt-tv krijg.' Philips heeft een bijzondere uitvinding in de pijplijn: de tv die twee programma's tegelijk vertoont. Nu is het wachten op een gezin dat daar trek in heeft. Bij mij komt Bello er niet in.