De Bandrups

Herbert Blankesteijn

 

Op je eigen homepage op internet kun je alles publiceren wat je aan de wereld kwijt wilt, zolang het niet in strijd is met de wet. Desnoods vakantiefoto’s. De vooruitgang is niet te stuiten.

 

Ook een Nobelprijswinnaar kan emplooi hebben voor de moderne mogelijkheden. Wat een leuke site heeft natuurkundige Gerard ‘t Hooft, met Martinus Veltman Nobelprijswinnaar 1999. Behalve informatie over zijn colleges en zijn wetenschappelijke werk vertoont hij daar frivole producten, die de moeite van het bekijken meer dan waard zijn. Je vraagt je onwillekeurig af of ‘t Hooft in interviews niet eens wat gekker zou kunnen doen – hij heeft het klaarblijkelijk in zich. Hij zal zijn wetenschappelijke werk wel willen scheiden van zijn vrije oefeningen. Behalve dan op zijn homepage.

 

Ik was aangenaam verrast daar de Bandrups terug te zien. De Bandrups (Rolla Bolla) is een door ‘t Hooft verzonnen creatuur dat zich voortbeweegt als een rupsband. Zoals bekend vindt de mens vaak technische principes uit die veel eerder door de natuur in praktijk zijn gebracht. ’t Hooft speculeert in een serie geestig geillustreerde artikelen over de omgekeerde procedure: de natuur die menselijke uitvindingen navolgt. In het tijdperk Polluticum zal er bijvoorbeeld zoveel oud ijzer door de wereld zwerven dat een insect in de vorm van een roestige schroef (Carausius Corrodus) door natuurlijke selectie zich een plaats in het dierenrijk kan verwerven. ‘t Hooft heeft deze bedenksels al eens gepubliceerd in een kranteartikel, maar u weet hoe dat gaat met krantepapier. Wie schrijft op internet, die blijft pas echt.

 

De zegswijze ‘Wie heeft zal gegeven worden’ gaat, zoals elke Nobelprijswinnaar weet, behalve voor geld ook op voor onderscheidingen. ‘t Hooft en Veltman zijn na hun Nobelprijs geridderd, en naar elk is een asteroïde genoemd: 9491 Thooft en 9492 Veltman.

 

‘t Hooft geeft van de banen van beide hemellichamen een prachtige driedimensionale animatie, die de bezoeker op eindeloos veel zelf in te stellen manieren kan bekijken, en deelt droog mee dat de aanhoudende geruchten over een botsing tussen de twee, volledig ongegrond zijn – een verwijzing naar het conflict dat hemzelf en zijn leermeester Veltman uit elkaar heeft gedreven en waar ze ten tijde van de uitreiking van de Nobelprijs liever niet over wilden praten.

 

Voor 9491 Thooft is ‘t Hooft zo vrij geweest een ontwerpgrondwet te schrijven, waarin hij onder andere de draak steekt met aspecten van het Nederlandse universitaire systeem. Zo zullen universiteitsgebouwen er dag en nacht open zijn, en worden studenten uitsluitend op basis van hun talent toegelaten, en niet door loterijen. Dat laatste is een verwijzing naar de omstandigheden van zijn dochter, die tot vier keer toe voor de studie diergeneeskunde werd uitgeloot en nu in Gent studeert.

 

Daarnaast wordt op 9491 Thooft de apostrof verboden. Omdat de Internationale Astronomische Unie met dit leesteken niet overweg kan, heeft deze organisatie de spelling van ‘t Hoofts naam aangepast, en ‘t Hooft trekt de uiterste consequentie. Daarvoor had hij trouwens niet naar 9491 Thooft gehoeven. Op internet is het niet veel beter: www.phys.uu.nl/~thooft.