Gratis kwaliteit

Herbert Blankesteijn

 

Kan gratis internet kwalitatief even goed zijn als een betaald abonnement? De gratis providers zelf bezweren van wel. Natuurlijk, ze hebben aanloopmoeilijkheden gehad. Ze waren langzaam, mail functioneerde niet, of ze waren zelfs volkomen onbereikbaar. Maar ja, ook betaalde, niet-beginnende internetaanbieders hebben dat wel eens. De meeste gratis providers zijn intussen in rustiger vaarwater gekomen. In het meinummer van het blad PCM staat een test; voor objectieve gegevens verwijs ik u daarnaar. Mijn eigen ervaringen van één zaterdag zijn als volgt.

 

Ik wilde een site verplaatsen. Deze had oorspronkelijk gestaan bij Tripod, waar je al jaren gratis ruimte voor een homepage kunt krijgen (zonder internettoegang). Vanaf het begin kreeg daar elke bezoeker van mijn site bij elke nieuwe pagina een advertentie om zijn oren, en dat wilde ik niet meer. De hele site was inmiddels naar Wish verhuisd. Maar Wish begon óók met reclame op mijn bezoekers te schieten, en bovendien hoorde ik dat de hele site soms niet bereikbaar was. Toen ik dat een keer controleerde, bleek ik inderdaad de site niet te kunnen terugvinden. Weer een ander plekje zoeken dus.

 

Ik probeerde Hccnet, een community van leden van de Hobby Computer Club. Kwaliteit gegarandeerd, nam ik aan. Als lid had ik recht op 10 megabyte aan ruimte. Maar toen ik 2 MB had opgestuurd, kwam de melding dat alle ruimte vol was.

 

Als zoiets gebeurt, ben ik bijzonder kortaangebonden. In problemen oplossen heb ik geen zin. Gratis providers genoeg, wie volgt. Dat was Scarlet, een bedrijf dat gunstig uit de test van PCM was gekomen. 20 MB helemaal voor mij. Ik had daar trouwens al eens het nodige neergezet, dus ik wist dat het werkte. Maar de server van Scarlet die ik eerder had gebruikt was niet te vinden, de website van het bedrijf ook niet, en de bestanden die ik er eerder had neergezet had ik net zo goed naar Mars kunnen uploaden. Scarlet viel af.

 

Het Net was aan de beurt. Ook bij Het Net had ik al een account. Daar deed zich de volgende kolderieke situatie voor. Inbellen met behulp van het in Windows opgeslagen wachtwoord lukte. Datzelfde wachtwoord moest ik nogmaals intikken op de site van Het Net (ik had het heel secuur ook in een tekstbestand opgeslagen) maar werd daar niet geaccepteerd. Als je je wachtwoord kwijt was kon je het naar jezelf laten e-mailen, dus dat deed ik. Maar daarop bleek dat ik, om bij het betreffende mailadres te kunnen, datzelfde wachtwoord nodig had! Exit Het Net.

 

Vervolgens probeerde ik het nog bij Zonnet, waar ik met het ooit opgeslagen wachtwoord evenmin toegang kreeg. Ten einde raad ging ik naar Wanadoo, waar ik voor een andere site een account heb dat prima werkt. De site van Wanadoo vermeldde dat je bij een bestaand abonnement een tweede mailadres kon maken voor 20 MB extra homepageruimte. Het werkte niet. Pas een geheel nieuw, tweede abonnement bij Wanadoo, alsof ik iemand anders was, bracht redding.

 

Gratis kwaliteit, ik ben er dol op.