To .be or not to .be

Herbert Blankesteijn

 

Het vechten om 'mooie' domeinnamen is in volle gang. Alles waar .nl of .com achter gezet kan worden is geld waard. Het hele woordenboek is al geclaimd, een groot deel door dubieuze bedrijfjes die de opgekochte namen met winst proberen door te verkopen. Je maakt in het .nl-domein alleen nog kans met zelfverzonnen lettercombinaties en met weinig voorkomende eigennamen. Hoe kom je nog aan een leuke domeinnaam zonder veel te veel te moeten betalen, en nog aan de verkeerde mensen ook?

 

Het antwoord is: treed buiten de geijkte paden van .nl en .com. Deze 'topleveldomeinen' zijn aan landen gekoppeld. 'Nl' hoort natuurlijk bij Nederland en 'com' bij commerciële bedrijven uit de VS. Zoals iedereen intussen wel weet, is het voor een Nederlands bedrijf niet moeilijk een dot-com adres te krijgen. Bel een provider en het wordt geregeld; het is vaak zelfs goedkoper in het gebruik dan een adres in het Nederlandse topleveldomein.

 

Ook in andere topleveldomeinen kan een Nederlands bedrijf voet aan de grond krijgen. Www.wetten.nu en www.nieuws.nu verwijzen naar Nederlandse sites. Het topleveldomein .nu is van het Pacifische eilandje Niue, dat een aardige bijverdienste heeft aan het verkopen van zijn internet-territorium - net als overigens Tonga (.to) en Tuvalu (.tv). Over .to heb ik het eerder gehad; wilt u een domeinnaam die eindigt op .tv, dan moet u wezen bij het bedrijf Dot tv, dat deze adressen veilt. Op net.tv en free.tv is al 100.000 dollar geboden, en op world.tv 50.000.

 

Italië heeft het topleveldomein .it. Dat biedt prachtige mogelijkheden voor IT-bedrijven, maar ook voor domeinnamen als eat.it, drink.it, play.it, say.it, sing.it, love.it, leave.it. De bruikbaarheid van deze namen lijkt me boven elke twijfel verheven. Helaas wordt dat door de praktijk bevestigd want ze zijn allemaal al vergeven. Do.it was vorige week nog vrij, dat wel.

 

België biedt schitterende mogelijkheden. Topleveldomein .be, geschikt voor trendy webadressen als letit.be (muzieksite), letme.be (persoonlijke vorming), tobeornotto.be (literair), whatdoyouwantto.be (beroepskeuze) en youcan.be (banensite). Allemaal nog vrij! En bedenk dat achter die domeinnaam een slash (/) kan komen met een uitbreiding. Je krijgt dan bijvoorbeeld www.letme.be/strong en www.youcan.be/famous.

 

Noorwegen heeft .no. Leidt tot bijvoorbeeld yesor.no (relatiebureau of goksite) en say.no (assertiviteit) en niet te vergeten dontsay.no (spelletje).

 

Zo kun je de lijst met topleveldomeinen langslopen. Steeds duiken er nieuwe mogelijkheden op. De Dominicaanse Republiek heeft .do, wat gefundenes fressen is, vooral in het Engelse taalgebied, maar overal elders net zo goed. India heeft met .in ook goede papieren. Ik zie een gezaghebbende uitgaanssite voor me: www.uitgaan.in, met uitbreidingen als /amsterdam, /utrecht, enzovoort. Wandelen.in, sport.in, muziek.in, kerken.in. Somalië kan broodnodige deviezen binnenhalen met de verkoop van adressen eindigend op .so en voor Nederlandse bedrijven is Jersey interessant met .je. Maakt deel uit van de beschaafde wereld, dus daar moet je zaken mee kunnen doen.

 

En werkelijk een ontdekking vind ik Irak. Irak verheugt zich in het topleveldomein .iq. Wat je daar niet mee zou kunnen doen! Maar iets zegt me dat we dat niet hoeven proberen.