Www.uwnaam.nl

Herbert Blankesteijn

 

Hebt u zich ook door Renée Soutendijk in haar radiospotjes laten aansporen om uwnaam.nl als uw persoonlijke domeinnaam op internet te laten registreren? Het staat vreselijk modern en slagvaardig op uw visitekaartje, kortom het geeft status. U  kunt een mailadres hebben als voornaam@uwnaam.nl, en het adres van uw website wordt www.uwnaam.nl. Nadeel is dat je er ook werkelijk slagvaardig voor moet zijn, want als een naamgenoot van u u voor is, vist u achter het net. Elke domeinnaam kan maar één keer worden uitgereikt. Wim Kok heeft dat gemerkt. Als u Jansen heet, is het ook te laat want jansen.nl is in het bezit van fotograaf Frans Jansen en jansen.com is van het Zwitserse bedrijf Jansen AG uit Oberriet. Misschien dat de combinatie met uw voornaam soelaas biedt. Janjansen.nl is al vergeven maar henkjansen.nl is nog vrij. Haast u!

 

Of haast u misschien maar niet, want het is met die domeinnamen niet zo simpel als het lijkt. Bovendien zijn er genoeg, en goedkopere, alternatieven. In de eerste plaats moet u een bedrijf zijn om een domeinnaam te mogen registreren. Waarom dat zo is, is mij een raadsel, maar zo zijn de regels. Er wordt al geruime tijd gebroed op mogelijkheden om particulieren recht te geven op domeinnamen, maar daar zit geen schot in, en de plannen die mij ter ore zijn gekomen voorzien in ronduit lelijke, onhandige domeinnamen als www.uwnaam.priv.nl, en www.uwnaam.priv2.nl voor uw naamgenoot die zich na u aanmeldt.

 

Voor het registreren van een domeinnaam kunt u een bedrag van tegen de honderd gulden per jaar uittrekken. Dat is alleen nog het reserveren, om te voorkomen dat een ander ermee vandoor gaat. Het daadwerkelijk gebruiken kost extra - afhankelijk van wat u wilt nog eens een dergelijk bedrag, tot een veelvoud daarvan.

 

Het kan anders. Op dit moment kunt u bij verschillende providers abonnementen afsluiten die weinig of niets kosten. U krijgt dan vanzelf een e-mailadres als uwnaam@provider.nl. Het adres van uw homepage wordt bijvoorbeeld www.provider.nl/uwnaam, of soms ook www.uwnaam.provider.nl. Daar is weinig mee mis, behalve dat aan het adres te zien is dat het een low-budget-oplossing is. Mocht u zulke adressen niet mooi genoeg vinden, dan kan het, gratis of voor heel weinig geld, nog mooier. Op http://come.to kunt u een mooi adres reserveren als http://come.to/uwnaam of welcome.to/uwnaam, of surf.to/uwnaam - er zijn legio mogelijkheden. Gratis als u reclame accepteert; voor een paar tientjes als u daarvan verschoond wenst te blijven. Uw homepage blijft staan op het 'moeilijke' adres; het nieuwe, makkelijke adres is alleen een soort wegwijzer die iedereen direct doorstuurt.

 

Om de slagvaardigheid van Renée Soutendijk te beoordelen heb ik nog even www.soutendijk.nl ingetikt. Helaas leidt dat adres niet tot een site die iets met de actrice te maken heeft. Ik word direct doorgeschakeld naar de provider voor wie zij de spotjes heeft ingesproken, en die mij graag voor teveel geld zou helpen aan het domein blankesteijn.nl. Ik denk dat ik, in navolging van Soutendijk zelf, het er maar lekker bij laat zitten.