Open die kabel!

Herbert Blankesteijn

 

Kabelbedrijf UPC wil op zijn netwerken alleen zijn eigen dochter Chello toelaten als provider, lees ik in de krant. Wat dom!

 

Een kabelmaatschappij hoeft niet zelf provider te zijn, en op een kabelnetwerk kan makkelijk meer dan één internetaanbieder opereren. Het kabelnetwerk verschilt niet zo gek veel van het telefoonnet. Je kunt er ook mee telefoneren, net zo goed als je ook kunt internetten via het telefoonstopcontact. Op het telefoonnet zitten talloze internetaanbieders, dus waarom niet op de kabel? Omdat de kabelbedrijven de deur moeten openzetten, dat is de enige reden.

 

Hoe gaat het nu in de praktijk op de Nederlandse kabel? Een leuk tijdverdrijf is het volgen van de nieuwsgroep nl.internet.providers op internet. Daar circuleren veel klachten, waarbij de meeste en de meest cynische gaan over Chello van UPC. Casema probeert alles zelf te doen en oogst veel klachten, vooral over traagheid.

 

In een groot aantal gebieden buiten de Randstad hebben kabelbedrijven het providerschap niet zelf willen doen. Waarom zouden ze ook. In Nederland hebben ze daar helemaal geen ervaring mee. In deze gewesten verzorgt @Home Nederland de toegang, een nazaat van het Amerikaanse Excite@Home. @Home doet ook aan inhoud, zoals een gids en nieuwsvoorziening (de vroegere hoofdredacteur van RTL 4 Nieuws, Rik Rensen, is daar werkzaam). Het uitbesteden van het providerschap door een kabelbedrijf aan professionals werkt blijkbaar goed. In zo'n nieuwsgroep, die een sterke klaagmuurfunctie heeft, moppert alleen ergens iemand over de facturering van @Home, wat mij bijzaak lijkt.

 

Zo gaat dat op internet: als je het als provider goed doet, praat niemand over je. Maak je fouten dan breekt de hel los. Naar die maatstaf gemeten gaan de zaken zo mogelijk nog beter in Amstelveen, waar Xs4all provider is op de kabel, en in Rotterdam waar op het netwerk van Eneco, de providers Sonera en bART actief zijn. Sinds het moment dat er sprake van was dat deze externe providers zouden worden toegelaten heb ik er nooit meer van gehoord, tot ik vorige week op zoek ging. En wat blijkt? De dagen van Xs4all in Amstelveen zijn geteld want Casema koopt de boel op, en in Rotterdam dreigen bART en Sonera de laan uit te vliegen want UPC komt daar orde op zaken stellen.

 

Op het telefoonnetwerk kan iedereen meedoen; daardoor is er keus uit tientallen providers. Er is gratis internet, en er zijn betaalde vormen waarbij je meer service en bedrijfszekerheid kunt krijgen. Deze keuzevrijheid ontbreekt volledig op de kabel. Je moet hopen op het geluk, dat je een deugdelijke provider treft. De oplossing is: opengooien, zodat er concurrentie komt en diversiteit.

 

In de VS heeft AOL/Time Warner dat begrepen. Op termijn worden de kabelnetwerken van Time Warner opengesteld voor andere internetaanbieders, zo werd deze maand bekend. Dat is slecht voor de monopoliewinsten op korte termijn, maar goed voor de populairiteit van de kabel zelf als oprit voor internet. Als de Nederlandse kabelbedrijven dit voorbeeld niet volgen, lopen de consumenten naar ADSL, snel internet op een opgevoerde telefoonlijn - mét concurrentie.