World Online als kettingbrief

Herbert Blankesteijn

 

Heeft u aandeeltjes WorldOnline kunnen kopen? Op het moment dat ik dit schrijf, is nog niet bekend voor hoeveel u zich heeft laten tillen, maar het zal niet mals zijn. Toch kunt er zelf nog altijd geld aan verdienen, namelijk als de koers stijgt. Wat dat betreft is de gelijkenis met een kettingbrief treffend. Of met zwartepieten. De laatste ontvanger betaalt het gelag.

 

Ik zag een artikel in de krant waarin de beurswaarde werd vergeleken met het aantal abonné's. Aan de ene kant is dat ontnuchterend. De verwachte beurswaarde zou uitkomen tussen de 13.000 en 39.000 gulden per aangeslotene. Een krankzinnig bedrag. Aan de andere kant zegt het niet alles. De beurswaarde van een bedrijf is niet alleen een afspiegeling van de huidige waarde, maar ook van de verwachte waardestijging in de toekomst. Het aantal abonné's zal zeker verveelvoudigen en daarmee wordt de beurswaarde van WOL iets minder exorbitant.

 

Die vergelijking van beurswaarde met aantal klanten lijkt te veronderstellen dat de eerste recht evenredig is met het tweede: een groter aantal aangeslotenen maakt de beurswaarde hoger. Tot op zekere hoogte is dat het geval, maar zo eenvoudig is het ook weer niet. WOL is er zelfs in geslaagd die zaken op hun kop te zetten. Door abonné's voorrang te geven bij de toewijzing van aandelen, heeft het bedrijf heel wat extra zieltjes kunnen winnen. De waarde van de aandelen verhoogde zo het aantal klanten in plaats van andersom.

 

Waardevolle relaties zullen dat voor WOL niet zijn. Mensen die zo tuk zijn op aandelen WOL dat ze de moeite nemen er een abonnement voor af te sluiten, zullen geen debutanten zijn. Die hebben allang ergens anders een aansluiting, en van een slapend account meer of minder hebben ze geen last. Gratis internet zorgt wat dat betreft voor excessen waar ik graag mijn steentje aan bijdraag. Ik heb accounts op mijn eigen naam bij Hccnet, Het Net, Scarlet, Wanadoo, WorldOnline, Wish en Zonnet. Ik ga me ook aanmelden bij MXStream, want die geven 50 megabyte homepageruimte.

 

Voor illegale activiteiten heb ik accounts onder valse namen bij Het Net, Wanadoo en Zonnet. Ik heb gepoogd mij aan te melden, en zou dus best mee kunnen tellen, bij Freeler, 12Move, MyWeb en Noknok. Wat mijn zoon uitspookt weet ik niet; wel dat hij minstens twee aansluitingen heeft bij Wanadoo, waaronder een op naam van Sint Nicolaas (ik kreeg een brief met aanhef: 'Geachte heer Nicolaas…'). Als ik mensen internet op help, geef ik ze altijd twee of drie accounts, omdat gratis providers vaker bezet of helemaal uit de lucht zijn dan betaalde. Soms meld ik ze per ongeluk bij één provider dubbel aan, omdat de aanmeldprocedure niet altijd vlekkeloos verloopt.

 

Zo heb ik in m'n eentje voor een paar ton loze waarde aan de Nederlandse internetbedrijven toegevoegd. Dit geld verdwijnt bij een beursgang in de zakken van de oprichters, en het wordt onttrokken aan de portemonnee van u, kleine aandeelhouder. Want na het verschijnen van dit stukje gaan de koersen dalen.