Mijn marktwaarde

Herbert Blankesteijn

 

Kabelbedrijf UPC heeft er weer wat netwerken bijgekocht. Die van Rotterdam en Dordrecht kostten 4000 gulden per abonnee.

 

Een voetballer van 40 miljoen vragen ze wel eens of hij van zo'n bedrag niet zenuwachtig wordt. Meestal is dat niet het geval, 'want in het veld lever je toch gewoon je prestatie,' of dat soort platitudes.

 

Nou, die marktwaarde van 4000 gulden maakt mij wél nerveus. Hoe moeten ze dat aan mij terugverdienen? Ik betaal twee tientjes per maand kabelabonnement. Dat is net genoeg voor de rente over 4000 gulden, en dan zwijg ik nog over de overhead die een kabelbedrijf heeft, en over de noodzakelijke investeringen. Ik ben een verliespost, en ik maak me plaatsvervangend grote zorgen om het Nederlandse kabelwezen.

 

Hoe kunnen ze meer geld uit mij wringen? Abonneetelevisie? Ik abonneer me niet. Ik heb al teveel televisie; ik denk eerder over een terugkeer naar de sprietantenne, zodat ik nog maar tussen drie netten hoef te zappen - want in mijn schaarse vrije momenten wordt er nooit iets behoorlijks uitgezonden. Minder netten, minder zappen, minder tijdverspilling. Kan ik eens een boek lezen.

 

Internet via de kabel? Sorry hoor. Dat kan ik niet eens krijgen, want mijn kabelmaatschappij (niet UPC) slaapt. Waar ze het wel bieden, wordt het een puinhoop, met zoekrakende e-mail en strooptrage verbindingen. Bovendien willen kabelbedrijven monopolist zijn op hun eigen netwerkje, dus als internetgebruiker ben je bij hun overgeleverd aan beunhazen (internetprovider spelen is niet hun core business). Er is geen alternatief, wat ze in hun reclamespots ook mogen brallen over 'keus'. Voor mij geen internet via de kabel; ik wacht wel op ADSL.

 

Lang heb ik gedacht dat mijn mediaconsumptie sowieso niet omhoog kon, vanwege mijn drukke bestaan. Maar er blijken openingen te zijn, mij gewezen door mijn kinderen. De oplossing is multitasken. Mijn dochter speelt graag computerspelletjes terwijl daarbij een cd speelt. Mijn zoon trof ik onlangs aan terwijl hij aan zijn site zat te bouwen, muziek luisterde via zijn zakminidiscspeler, en met een half oog teletekst én een of andere soap in de gaten hield, want mijn tv kent split-screen. Ik verordonneerde dat het geluid van de tv uit moest, zodat ik de weldadige stilte kon vullen met een radioprogramma. Een paar dagen later zat ik zelf op mijn werkkamer te internetten, met een zaktv op het bureau voor het schaatsen, en een leuk stukje muziek dat vanaf de harde schijf tot mij kwam. Eén met het wereldgebeuren!

 

Dit gaat allemaal uiteraard buiten het kabelbedrijf om. Er is vraag en ik ben koopkrachtig, maar helaas is er prima gratis aanbod. De kabelexploitanten zullen mij en de rest van Nederland hun betaalde diensten door de strot moeten zien te wringen. Hoe ze dat voor elkaar gaan krijgen zonder fysiek geweld is mij een raadsel.

Intussen denk ik erover mijn diensten als consument aan te bieden aan UPC, teneinde mijn marktwaarde in eigen zak te steken. Om eruit te halen wat erin zit overweeg ik een schoonvader te nemen.