Zinvol geweld tegen de pc

Herbert Blankesteijn

 

Ik wilde deze column schrijven over een onderzoek van de FNV naar agressie tegen computers. Op een mooie dag vorige week dacht ik mijn 500 woorden te kunnen schrijven tussen twee afspraken bij een andere opdrachtgever. Daar staan volop pc’s met tekstverwerking en toegang tot internet. Ik had een diskette bij me met een bericht over dit plan van de FNV, afkomstig van een nieuwsbron op internet.

 

Ik vond een pc die toevallig aan stond, deed mijn diskette erin en probeerde met een welgemikte klik de inhoud daarvan op het scherm te krijgen. Een scherp geratel was het antwoord. Diskette eruit, diskette erin, nog een poging: hetzelfde resultaat. De drive was kapot.

 

Geen nood. Uit mijn hoofd wist ik het adres van de website waar de FNV werknemers oproept hun ervaringen met deze vorm van zinvol geweld bekend te maken. Ik liet Netscape de site opzoeken, maar moest geruime tijd wachten voor alle leuke plaatjes op deze pagina eindelijk waren binnengestroomd. Gelukkig ben ik wat gewend, en er was koffie genoeg.

 

De pagina bevatte geen informatie over het FNV-onderzoek. Wel een grappig bedoelde cartoon die naar het juiste document verwees. Ik keek op mijn horloge. Klik. Er verscheen een scherm vol tierelantijnen, maar geen tekst. Toen ik probeerde terug te klikken naar de vorige pagina, liep Netscape vast. Shit! Ik gromde.

 

Netscape herstarten, adres weer intikken, opnieuw doorklikken naar de pagina over het onderzoek: nu wel een intact verhaal. Er was ook een link naar een nieuwsbericht over een soortgelijk onderzoek dat Compaq vorig jaar heeft gedaan. Prima. Even opslaan, dacht ik, want de informatie waarop je je baseert moet je bewaren. Nadat ik was bekomen van mijn verbazing over het feit dat de spellingcontrole van Word de tweede ‘je’ in de vorige zin niet goedkeurde, stuurde ik de twee gevonden documenten naar mijn diskette. Ratelratel. Godverdegodver! Die was natuurlijk nog steeds kapot. Hoe kreeg ik het resultaat van mijn bloedige research nu thuis? Een vreemde kramp nam bezit van mijn schouders.

 

Was er ergens een pc met werkende diskettedrive? Ik vond een vrije pc, die toevallig niet aanstond, en probeerde in te loggen. Maar aangezien ik bij de betreffende opdrachtgever zelden van het systeem gebruik maak, was mijn wachtwoord  verlopen. Geen andere pc voor mij, of ik moest zoete broodjes gaan bakken bij de afdeling Automatisering. Omdat ik mij langzamerhand wat minder sociaal vaardig voelde, deed ik dat niet. Ik bedacht dat ik de betreffende documenten naar mijn privé-mailadres kon sturen. Maar net toen dat leek te lukken, waarschuwde de Beeldschermtachograaf, een programma van de FNV dat blessures door computergebruik moet voorkomen, dat het tijd was om te pauzeren.

 

In alle kalmte woog ik af op welk onderdeel van de pc ik het best mijn woede zou kunnen koelen. Het goedkoopste en makkelijkst vervormbare, besloot ik. Ik rukte de muis los en stampte deze voor het front van een complete afdeling aan gruzelementen.

Daarom vandaag helaas geen stukje over agressie tegen computers.