Een jaar na de bug

Herbert Blankesteijn

 

Twee jaar geleden hield ik me totaal niet bezig met het millenniumprobleem. Het leek me een interessant probleem voor de rest van de wereld. Tot een uitgeverij me vroeg of ik er een boek over kon schrijven. Uitgeverijen willen zelden wat ik wil, dus als een uitgeverij eens wél iets wil, stem ik maar toe.

Zo ging ik me verdiepen in de millenniumbug. Ik merkte dat sceptici meestal sceptisch waren bij gebrek aan belangstelling. De 'alarmisten' hadden meer kennis van de materie, en hun argumenten waren beter. Zo was met voorbeelden aan te tonen dat er echt dingen mis konden gaan (bij berekeningen waar data worden vergeleken, zoals van rente, telefoonkosten en AOW-rechten). Ook waren er lang voor 2000 computerproblemen geweest die op dezelfde fout waren terug te voeren, bijvoorbeeld met de geldigheid van creditcards, looptijd van hypotheken en de houdbaarheid van bederfelijke producten.

Er was genoeg reden voor maatregelen, maar om met voedselvoorraden, generatoren, waterzuiveringsinstallaties en wapens de wijk te nemen naar dunbevolkte berggebieden, of naar Australië, dat ging mij te ver.

Ik heb me rot geërgerd aan de mensen die vrolijk 'zie je wel' riepen toen er op 1 januari niets spaak liep. Als de eigenaar van een gebouw aan brandpreventie doet en een verzekering afsluit, ga je hem toch ook niet uitlachen wanneer er géén brand uitbreekt? Bovendien liep er heel veel wél spaak, wat eens te meer aantoonde dat de maatregelen terecht waren geweest. Zie home.hccnet.nl/h.blankesteijn/oud/bug.htm. Maar net als de rest van de wereld keek ik met leedvermaak hoe de 'survivalists' terugkwamen uit de bossen met hun kampeerspullen.

Hoe staat het nu met alle sites over de Bug? Het is of je door een spookstad zwerft. Sommige sites zijn spoorloos verdwenen, zoals countdown2000.com. Andere staan te koop, bijvoorbeeld y2ktimebomb.com. Year2000.com, het domein van millenniumgoeroe Peter de Jager, is door een uitgever overgenomen. Zijn complete archief is er nog te vinden, en De Jager publiceert gewoon door, onder andere over virussen. Ook stelt hij ruimte ter beschikking aan publicaties van anderen. Drie experts van het bedrijf Allegro melden een nieuwe Y2k bug (http://www.year2000.com/archive/weeks.html): het feit dat 2000 54 weken heeft! Zaterdag 1 januari viel in de eerste week, vervolgens zijn er 52 weken, en zondag 31 december maakt deel uit van de 54ste week. Sommige software van vandaag zou daar niet tegen kunnen. We zullen zien.

Verschillende millenniumsites zijn netjes gesloten. Dat was al vroeg, veel te vroeg zelfs, het geval met de site van het Millennium Platform, www.mp2000.nl. Nu krijg je een keurig bordje 'gesloten' te zien bij www.nstl.com/html/nstl_ymark2000.html, waar je vorig jaar kon uitzoeken of je pc Y2k-bestendig was. Werkelijk bizar is het lot van duh-2000.com. In 1999 werd daar elke maand de stomste opmerking over Y2k verkozen. Nu is er opeens een kerk gevestigd. Op cartoon2000.com, voorheen een site met spotprenten, staat nu de site van het Nederlandse softwarebedrijf Emendo.

Wie in januari niet heeft gekeken, kan nu nog altijd 72 sites op hun bek zien gaan met de klokjes op hun voorpagina, op www.bregt.com/y2k.html. Het zijn screenshots; de betreffende sites zijn nu natuurlijk allang aangepast. Leuk om zo'n pagina te handhaven. Uitgesproken naargeestig zien de sites van Gary North (garynorth.com) en Project Cassandra (cassandraproject.org) eruit. Deze zijn zo te zien na half januari niet meer aangeraakt, en niemand heeft de moeite genomen ze te verwijderen. Alle goedbedoelde en redelijk nuchtere adviezen van Cassandra, en alle zwartgallige voorspellingen van opperdoemdenker North zijn er nog te vinden. Net als een verlaten en verwaarloosd huis heeft zoiets charme, en historische waarde, maar bij dergelijke dode sites kan ik een rilling toch niet onderdrukken.

North is dus met de noorderzon vertrokken. Flinker is computerexpert Ed Yourdon, die een economische depressie van tien jaar voorspelde en met zijn vrouw naar het platteland verhuisde om te ontkomen aan de ongeregeldheden die hij verwachtte. Op yourdon.com is hij nog steeds bezig zichzelf en de wereld uit te leggen waarom het stenen tijdperk is afgelast. Hij lijkt me de enige die zich er nog mee bezighoudt.