Help mij solliciteren!

Herbert Blankesteijn

 

Als journalist ben ik gewend aan rare post in mijn brievenbus. Bedrijven die iets te verkopen hebben, willen publiciteit, bedelen om mijn aandacht en weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten verzinnen. Zo kreeg ik van Maxis (SimCity) eens een baksteen toegestuurd, en van EIZO (monitoren) een buisje vitaminetabletten.

 

Vitaminetabletten? Ja, vitamine A. Goed voor je ogen, kijken, monitor, snap je wel? Het waren fel oranje bruistabletten. Ik heb ze geprobeerd. Wie kan zich iets voorstellen bij geconcentreerd worteltjessap met prik? Het was on-ge-lo-fe-lijk smerig en maakte onuitwisbare vlekken op servies en kleding.

 

Een amusant en passend aardigheidje kreeg ik laatst van Davilex. Eerst werd de cd-rom 'Klussen' per brief aangekondigd, met in de enveloppe bijgesloten twee linker werkhandschoenen. Twee linkerhanden, duidelijk? Wat een domme verspillende actie, dacht ik. Korte tijd later arriveerde de cd zelf - met twee rechter handschoenen erbij. Daarmee werd het opeens leuk, en goed opgebouwd bovendien. Gelukkig had ik de linker handschoenen nog niet weggegooid. En nu heeft Davilex zijn zin, want ik heb over ze geschreven. Van marketing hebben ze wel verstand bij de firma Brons. Laat ik er daarom aan toevoegen dat ik de cd niet bekeken heb, omdat ik me niet kan voorstellen dat je bij het klussen iets hebt aan een cd-rom, tenzij bij het openwrikken van een blik verf of bij het ontwiebelen van de workmate. De handschoenen worden uiteraard intensief gebruikt.

 

Dit soort postfratsen vind ik eigenlijk al gewoon. Maar soms ben ik compleet verrast doordat ik met andere bedoelingen word benaderd dan normaal. Vorige week kreeg ik een raar poststuk: een plat rechthoekig stuk golfkarton dat alleen diende om adresetiket en postzegel vast te houden, met een cilindervormig aanhangsel langs de lange kant bevestigd. De cilinder bevatte een doorzichtig kunststof buisje, en daarin zat een papiertje. Wat een halfzachte manier om een persbericht te verspreiden, dacht ik. Had dat niet in een envelop gekund? Maar ik wist dat ik zo'n envelop ongeopend zou hebben weggegooid.

 

Ik rolde het papiertje uit. Er stond een artistiek bedoelde afbeelding op, en de enige tekst was: http://www.programmingthefuture.com/h_blankesteijn. Dat was nog eens intrigerend. Een URL, helemaal alleen voor mij!

 

Om kort te gaan, het adres bracht me bij een gepersonaliseerde personeelsadvertentie van ASM Lithography, gericht aan 'Beste Aardbewoner Dhr. H. Blankesteijn.' Wie gaat naar www.programmingthefuture.com zonder toevoeging, leest: 'Beste Aardbewoner index.php.' Een aanhef waarmee ook postorderbedrijven en louche prijsvragen hun klantenkring be-direct-mailen. 'Geachte mevrouw Gezelligheidsvereniging Ons Genoegen, als u snel reageert maakt u kans op een AANTREKKELIJKE PRIJS.'

 

Dit bedrijf wilde niets verkopen, maar iets kopen. Mij. ASML zoekt mensen voor meer dan tien functies, die bijna allemaal beginnen met 'Software': Designer, Architect, Integrator, Configuration Controller. Geen idee wat dat allemaal betekent. Dat ik zoiets krijg betekent dat ze hun verhaal aan Jan en Alleman sturen, uit wanhoop waarschijnlijk. De boodschap was trouwens verpakt in zo'n ergerlijke Flash-animatie waar geen einde aan komt en die ook nog probeert je allemaal overbodige troep te laten downloaden. Bij zo'n bedrijf  ga ik zeker niet werken.

 

Toen ik eenmaal door had hoe het zat, voelde ik me genomen. Nu wist ASML dat ik was wezen kijken, hoe lang, naar welke onderdelen, met welke browser, bij welke provider vandaan, en noem maar op. Daarom roep ik alle lezers van deze rubriek op om even een bezoekje te brengen aan http://www.programmingthefuture.com/h_blankesteijn. Probeer ook eens /p_snot en /w_van_oranje_nassau. Even ASML in de war maken. Wie weet levert het je nog een leuke baan op; volgens mij nemen ze iedereen die zich meldt. Leg tijdig uit dat je mij niet bent, en doe ze de groeten.

 

Voor adverterende bedrijven, of ze nu iets verkopen of iets zoeken, heb ik de volgende boodschap: dit werkt één keer, en dan niet meer. Voortaan gaat zo'n URL ongebruikt in de prullenbak, bij de enveloppen en de vitamines.