Gastronomisch lekker eten

 

Jaren geleden had je computergoeroes die voorzagen dat we zouden gaan koken met de computer. Hoewel ik niet geloof in computers die onze smaak of stemming kennen, of die automatisch de inhoud van de koelkast laten bijvullen, en ook niet in computers op het aanrecht, is er intussen wel software die aan de hand van een paar ingrediënten die je intikt (wat heb ik in huis?), recepten zoekt die daarbij passen. Daarbij zijn er sites waar je recepten kunt vinden en waar je vaak ook in fora met andere smulpapen van gedachten kunt wisselen. Smulweb, een van de eerste echte 'communities', biedt zelfs de mogelijkheid om een eigen kook-page in te richten, en heeft intussen naar eigen zeggen meer dan 100.000 leden. Wie houdt van gesmoorde klaroen (!?) bezoekt de exotische 'multiculturele keuken'.

 

http://www.smulweb.nl

http://www.freeler.nl/rubrieken/index.xml/816000121

http://www.receptenweb.nl

http://www.outofthefryingpan.com

http://www.bigwillem.nl

http://www.multikeuken.nl

http://menuvandedag.pagina.nl

http://culinaire.pagina.nl

 

 

Gratis betalen bij Napster

 

Vorige week werd een deal bekendgemaakt tussen uitgeverij Bertelsmann en Napster, de muziekuitwisseldienst. Napster gaat met geld van Bertelsmann zijn software zo aanpassen dat voor het kopiëren van de muziek van Bertelsmann via Napster betaald kan gaan worden. Dat zal ze waarschijnlijk niet glad zitten. Zolang Napster toelaat dat er muziekbestanden gratis kunnen worden uitgewisseld - en dat zeggen ze te zullen doen - zal dat ook mogelijk zijn met de muziek uit de stal van Bertelsmann. Verder zijn er volop alternatieven waar het gratis uitwisselen niet wordt bedreigd. Sommige daarvan, zoals Gnutella, werken zonder centrale server, zodat het heen en weer sturen van bestanden op geen enkele manier kan worden gehinderd. Andere, zoals Napigator, laten je de server kiezen zodat je die server kunt kiezen die je het minste in de weg legt. Kortom, Napster dreigt zich uit de markt te prijzen.

 

http://www.freeler.nl/freejay-file/n/napster.xml

http://www.napster.com

http://www.gnutella.co.uk

http://www.napigator.com

http://gnotella.nerdherd.net

http://www.imesh.com

 

 

Informatie over telecommunicatie (5)

 

Een beetje mobiele telefoon heeft tientallen melodietjes in zijn geheugen, waaruit je er een kan kiezen als rinkeldeun, of in goed Nederlands: ringtone. Für Elise, The Entertainer, de Vier Jaargetijden, noem maar op. Als je deuntje apart genoeg is, weet je altijd zeker dat het jouw telefoon is die gaat, en niet die van een ander. Op de hipste mobiele telefoons kun je zelf een deuntje invoeren met behulp van een soort programmeertaal, of een muziekje uit een andere telefoon zuigen via een infraroodpoort. Via de prachtige site mobile-melodies.com kun je melodietjes beluisteren en overschrijven. Ze hebben er duizenden, voor de merken Ericsson, Nokia en Siemens, zelfs 'Aan de Amsterdamse Grachten'. Zelf heb ik een hartgrondige hekel aan dat gebliep, daarom geniet ik van Phonebashing.com, waar je ziet hoe mensen op straat hun mobieltje wordt afgepakt. Kostelijk!

 

http://www.phonebashing.com

http://www.mobile-melodies.com

Later toegevoegd: http://www.yourmobile.com