Nut en onnut op het World Wide Web

 

Vaak heb ik het over nuttige zaken op internet, maar dat is nergens voor nodig. Veel mensen doen met plezier nutteloze dingen op internet, zoals chatten. Een nutteloze site waar je je prima kunt amuseren is Uselessknowledge. Vol nutteloze weetjes, zoals citaten, rare woorden, of feiten uit de levende natuur, de filmwereld, de wereldgeschiedenis. Gepresenteerd in de vorm van raadsels, quizzen, kruiswoordpuzzels, of zomaar mededelingen. Hoewel er steeds sprake is van een vette knipoog (foute voorspellingen!), lijkt de informatie serieus en juist. Zo is er een bloedserieus college over winden laten, en een interessante lijst van de werkelijke namen van beroemdheden (Fred Astaire = Frederick Austerlitz; Michael Caine = Maurice Micklewhite). Er is een 'Help, de chef'-knop die een financiële pagina uit de New York Times oproept (veel te langzaam) en een link naar de zustersite Uselessjokes (wel eens een nuttige grap gehoord?).

'De nuttigste site over nutteloze zaken,' zeggen ze zelf. Inderdaad.

 

http://www.uselessknowledge.com/

http://www.uselessjokes.com/

 

 

Handel in domeinnamen gaat door

 

Deze zomer viel het doek voor het bedrijf Namespace, dat domeinnamen registreerde en verkocht. Daarbij waren namen van beroemdheden, zoals edgardavids.nl, en merknamen als amstelgold.nl, en woorden uit het woordenboek. De rechter beval het bedrijf verschillende namen terug te geven (bijvoorbeeld staten-generaal.nl) en tenslotte nam de Stichting Internet Domein Naamregistratie (SIDN) meer dan 40.000 namen terug. Namespace had er namelijk niet voor betaald.

Grappig is dat het domein Namespace.nl nu wordt gebruikt door een concurrerend bedrijf dat graag uw domeinnaam wil registreren. Dat is bona fide - ze verkopen u geen al door henzelf geregistreerde naam. Maar wie zelf een domein wil registreren kan dat ook doen via de eigen provider; er zijn nu dus weer veel gewone namen beschikbaar. Haast u wel, want het domeinkapen gaat door. Het pikken van gewone woorden (blij.net) of verzonnen namen (amsterdamdowntown kost tonnen bij Domeinbeurs.nl) is namelijk niet te verbieden.

Een gratis mooie naam is te krijgen bij V3, maar dat kost wel reclame.

 

http://www.namespace.nl

http://www.domeinbeurs.nl

http://www.venster.nl

http://www.v3.com/

 

 

Informatie over telecommunicatie (2)

 

Wat kost dat telefoontje eigenlijk? Veel mensen betalen keurig elke twee maanden de telefoonrekening maar weten niet eens wat ze per minuut betalen. Of ze zoeken naar het voordeligste mobiele abonnement, maar het lukt ze niet de ingewikkelde tarieven van de aanbieders te vergelijken. Wist u eigenlijk dat je goedkoper kunt bellen via nummers als 1602, 1633, 1650?

De beltarieven zijn ingewikkeld, er zijn meer mogelijkheden dan een mens kan weten, en wie kan een mens zou goed inlichten? Kijk daarvoor op sites als Bellen.nl (BelCompany), Bellen.com (van de scholier en internetmiljonair Ben Woldring), Belwijzer.nl (idem) en Telefoon.nu. Op dit soort sites vindt u op een overzichtelijke manier de tarieven van verschillende telecomaanbiederes vergeleken, en op de bijbehorende belwijzers kunt u zelfs uw belpatroon invoeren, waarna de voordeligste aanbieder eruit rolt. En wie weet komt u mogelijkheden tegen die u niet eens kende. Kijk bijvoorbeeld op Bellen.com eens bij 'Unified Messaging'.

 

http://www.bellen.nl

http://www.bellen.com

http://www.belwijzer.nl

http://www.telefoon.nu