De ultieme verkeersinformatie

 

De verkeersinformatie via de radio heeft verschillende nadelen. Je weet niet hoe oud de informatie is als je hem hoort. Bekend zijn de verhalen van mensen die in een file stonden die niet werd vermeld, of die een file die wel was genoemd, niet tegenkwamen. De verkeersinformatie van Teletekst is nauwkeuriger (alle files worden vermeld, en niet alleen die 'op ongebruikelijke plaatsen'), maar wat wil dat eigenlijk zeggen, een file van 6 km? Hoe lang sta je daar precies in? Hoe hard kun je rijden waar 'geen file' wordt gerapporteerd?

De perfecte verkeersinformatie wordt gegeven op de site van de ANWB. Voor de wegen rond de vijf grote steden althans: er zijn vijf kaartjes waar je op elk moment van de dag voor elk stukje snelweg ziet hoe hard het gaat. De informatie is maximaal drie minuten oud, en komt van de lussen onder de weg die ook de portalen van adviessnelheden voorzien. Uitbreiden tot het hele land, zou ik zeggen.

Het enige nadeel is dat in de auto toch de radio weer aanmoet.

 

http://verkeer.anwb.org/

Grafische verkeersinformatie á la minute.

 

 

Ook zeilers spelen tegen de computer

 

Bij het laatste Nederlands kampioenschap schaken speelde een computer mee; het ding werd geloof ik derde. Het feit dat ze tegen een computer moesten spelen hinderde veel schakers: sommige maakten blunders, andere weigerden zelfs tegen de conmputer te spelen.

In de 2000 Europe 1 New Man Singlehanded TransAtlantic Race, een zeilwedstrijd voor solisten over de Atlantische Oceaan, is een bijzondere computer de stuurman van een Nederlandse deelnemer - zonder dat dat tot protesten aanleiding geeft.

Zeiler Pieter Adriaans, in het dagelijks leven computerdeskundige en hoogleraar in de kunstmatige intelligentie (AI), heeft een lerend computersysteem aan boord, dat stuurt, adviseert over de zeilen, en de beste weersomstandigheden zoekt.

Dat laatste is niet zo goed gelukt, want zwaar weer heeft Adriaans naar de Azoren gedwongen voor reparaties. Na zes dagen aan de leiding in zijn klasse, is hij nu ver teruggeworpen. Uitgebreide informatie over de wedstrijd en de techniek, en dagelijkse verslagen, zijn te vinden op een mooi verzorgde site.

 

www.robosail.com

Solozeilen met de computer als stuurman.

 

 

Digitale krantjes te kust en te keur

 

Een van de aardige aspecten van internet is, dat je makkelijk een eigen tijdschrift op kunt richten. De verspreidingskosten zijn immers nagenoeg nul! Het enige wat je nodig hebt is een lijst mailadressen van (potentiële) abonnees. Ook jij kunt dus een digitale uitgever worden.

Alleen al het Nederlandse taalgebied telt honderden e-zines, zoals ze worden genoemd. De meeste zijn gespecialiseerd in een of ander onderwerp, zoals dit e-zine is gespecialiseerd in nieuws over internet zelf. Juist wanneer een onderwerp een klein maar toegewijd publiek heeft, is een e-zine het ideale medium. Motorfietsen, homoseksualiteit of bloembollen - ik wil er vergif op innemen dat aan jouw interesse een e-zine is gewijd.

Een prima overzicht is te vinden bij Smallzine, zelf een e-zine dat over internetzaken gaat. Op hun site is een lijst te vinden van zo'n 300 e-zines, allemaal gratis, die je op categorie kunt 'voorsorteren' voordat je de lijst gaat doorzoeken. Kijk wel, voordat je je abonneert, of er een manier is om van je abonnement af te komen. Een goed e-zine houdt daar rekening mee. Vaak staat dit in een welkomstmail, die je dus goed moet bewaren. Veel plezier.

 

www.smallzine.nl

Overzicht van Nederlandse e-zines.

 

 

Winkelen op internet (3): Het keurmerk

 

En dan vind je een site op internet die zegt te verkopen wat je zoekt, en dan? Ze vragen bijvoorbeeld je creditcardnummer in te toetsen. Is dat in goede handen? En als ze het juiste bedrag afschrijven, leveren ze dan ook? Leveren ze het juiste artikel?

Om een hele hoop van dit soort vragen in één keer te beantwoorden, heeft de Consumentenbond het keurmerk Web Trader in het leven geroepen. Webwinkels die het bijbehorende logo dragen, verplichten zich tot een aantal dingen, zoals goede informatie over de betaling, een leveringstermijn van 30 dagen, een afkoelingsperionde van 7 dagen en een niet-goed-geld-terug-regeling. Ook beloven deze winkels je klantgegevens goed te beveiligen.

Een garantie is dat nog niet, want de Consumentenbond controleert een en ander niet van tevoren. Een sanctie is er ook niet, want twee bedrijven waarvan de beveiliging heeft gefaald, dragen nog altijd het logo. Laten we het erop houden dat het Web Trader logo duidt op goede bedoelingen - en iets beters is er niet.

 

www.webtrader.nl

www.consumentenbond.nl

Informatie over het Web Trader-logo, en een lijst van deelnemende winkels.