Een goed begin: startpagina of startpagina2

 

Er is nauwelijks een betere manier te verzinnen om een rubriek met goede sites te beginnen: 'Startpagina' is een pagina op internet die u de weg wijst op internet. Speciaal nuttig als u informatie zoekt: de sites zijn overzichtelijk gerangschikt in rubrieken zoals Winkels, Telefoon, Muziek, Nieuws, Beurs, enzovoort. Rubrieken die u niet gebruikt kunt u wegklikken (op het kruisje, net als een programmavenster in Windows) en ziet u op uw pc niet meer terug, ook de volgende keer niet. Handig!

Onlangs is er een pijnlijke affaire geweest: tot voor kort was Startpagina een ideële organisatie, met vrijwilligers die de lijsten met links bijhielden. Maar de eigenaar verkocht de site aan VNU en streek zelf het geld op (naar verluidt 30 miljoen). Veel vrijwilligers liepen boos weg en richtten Startpagina2 op. Die pagina ziet er vrijwel hetzelfde uit, en werkt op dezelfde manier. Welke uw voorkeur heeft is een kwestie van smaak.

Als u een bepaalde site geschikt vindt om altijd mee te beginnen, kunt u dat in uw internetprogramma instellen. Wanneer de site van uw keuze op uw scherm staat, klikt u op Extra, Internet-opties, Huidige gebruiken.

 

www.startpagina.nl

De oorspronkelijke, nu commerciële Startpagina.

 

www.startpagina2.nl

De nieuwe concurrent, met 'overgelopen' vrijwilligers.

 

 

EK voetbal, nog een dikke week

Uiteraard is de televisie dè manier om de wedstrijden van Euro2000 te volgen. Maar internet is dè manier om aan achtergrondinformatie te komen. De belangrijkste site is natuurlijk die van de organisatie, www.euro2000.org. Het kan geen kwaad er nu vast te gaan kijken want de site belooft straks een van de drukste aller tijden te worden. Daar vindt u speelschema's, historische feiten, informatie over teams en spelers, en dagelijks nieuws. Nu al. En ook videobeelden trouwens, van de EK's van 1980 tot en met 1996, maar met een modem moet u daar niet veel van verwachten. Onscherp, klein en schokkerig.

Duizenden liefhebbers maken eigen sites over Euro2000, met veelal meer van hetzelfde, maar de collega-voetballiefhebber zal graag eens wat van deze fansites proberen.

Voor wie niet kan wachten is er trouwens deze week al het Europees kampioenschap voetbal voor robots, met een ambitieuze Nederlandse ploeg van samenwerkende universiteiten.

 

www.euro2000.org

De officiële Euro2000-site.

 

www.staatsloterijpool.nl/

Uitslagen voorspellen onder auspiciën van de Staatsloterij.

 

http://ekvoetbal.tripod.com/euro2000.htm

http://members.brabant.chello.nl/~j.vanekert/eklinks/

http://www.casema.net/~marca/

http://members.tripod.lycos.nl/ekvoetbal/index.html

http://www.dailysoccer.com

Sites van liefhebbers.

 

www.robocup.nl

De site van het kampioenschap voor robots.

 

 

Help, een virus!

 

Virussen hebben de afgelopen weken de gemoederen nogal in beroering gebracht. Een computervirus is een kwaadaardig programmaatje, dat zichzelf kopieert en verspreidt, en vaak ook schade aanricht aan uw systeem.

Er zijn een paar eenvoudige maatregelen die u kunt nemen, die de kans op virussen verminderen. De eerste is: gebruik een antivirusprogramma. Een goed geïnstalleerde virusscanner zal bijvoorbeeld alarm slaan wanneer u een besmette diskette invoert, of wanneer u een besmet programma opstart. Een tweede is: zorg er minstens een keer per maand voor dat u de nieuwste virusinformatie downloadt op de site van de maker van uw antivirussoftware. Er worden namelijk tientallen nieuwe virussen per maand ontdekt, en uw virusscanner moet die 'leren kennen'. En, misschien wel de belangrijkste: gebruik uw gezond verstand. Veel recente virussen verspreiden zich als attachment (bijlage) bij een mailbericht. Klik nooit op bijlagen bij mail van vreemden. Als een mail lijkt te komen van een bekende, vraag u dan af of dat aannemelijk is. Schrijft uw kennis u bijvoorbeeld in het Engels of Duits? Bij twijfel, raadpleeg de afzender.

 

home.wxs.nl/~deltasft/

Prima Nederlandstalige site over virussen, met links naar de bekende virusscanners.

 

www.cai.com/antivirus/personal

Gratis antivirussoftware.

 

 

Zoeken, een kunst op zichzelf

 

Het probleem met internet is voor veel mensen dat ze niet kunnen vinden wat ze zoeken. Daarvoor zijn zoekmachines in het leven geroepen. Een zoekmachine is weinig anders dan een site waar je woorden kunt intikken, waarna de zoekmachine een lijst met sites ophoest die over de ingetikte woorden gaan. Met een klik bereik je dan meteen zo'n site. Tip: gebruik in zo'n geval de rechter muisknop en de optie 'In een nieuw venster openen', dan blijft de lijst met zoekresultaten bewaard.

Zoeken moet je leren. Het is bij iedere zoekmachine mogelijk te goochelen met zoekwoorden: ik zoek een site met woord A en (woord B of woord C) en niet woord D. Of je kunt aangeven dat je pagina's zoekt van een bepaalde datum, of dat je per se pagina's wilt met plaatjes of muziek… Elke zoekmachine heeft wel ergens een 'Help'-knop waar wordt uitgelegd hoe je slim kunt zoeken.

Maar hoe vind je zoekmachines? Via Startpagina en Startpagina2 bijvoorbeeld, maar bij de Universiteit Twente hebben ze wel een heel mooi overzicht. Als u het gezochte met de ene machine niet vindt, probeer dan een andere, want geen enkele weet alles van het hele internet.

 

www.pt.wb.utwente.nl/explore/

Een 'super-zoekmachine'.