062 00-10-26 Van Boxtel draaft door

Herbert Blankesteijn

 

Bij minister van Boxtel lijken de laatste tijd alle remmen los. Kleuters moeten ICT-onderwijs krijgen. Voor iets minder jonge kinderen en volwassenen moeten er digitale trapveldjes komen. Twee weken geleden werd er een half miljoen gulden uitgetrokken voor twee van die computer-oefenhoeken in de stad Groningen. Geen geld, tenminste, het is maar een kwart van wat KPN in één basisschool in Bilthoven pompte.

 

En vorige week gaf van Boxtel te kennen dat gemeenten via websites tenminste 150 producten en diensten online horen aan te bieden. In de krant kwam ik allemaal voorbeelden tegen, die trouwens niet allemaal rechtstreeks uit de koker van Van Boxtel kwamen: opgeven voor hondenbelasting, aanvragen van huursubsidie, verhuisbericht sturen, kap- of bouwvergunningen aanvragen, vragen stellen, klagen.

 

Bij dat soort voorbeelden kan ik nu al de verhalen schrijven die over een jaar gaan verschijnen over mislukte initiatieven. Kunnen we asjeblieft eerst de identificatie regelen? Of mag ik ook mijn buurman opgeven voor de hondenbelasting, en zijn huursubsidie naar mijn giro laten overmaken? Mag elke gemeente zijn eigen identificatiemethode verzinnen of zullen we dat toch maar landelijk doen? Informatie uit ingevulde formulieren kan zo een database in, maar wie de Automatisering Gids van vrijdag leest, vindt een prachtig verhaal over vervuilde databestanden als gevolg van onoordeelkundig invullen door het publiek.

 

En hoe zullen we het fenomeen 'vragen stellen en klachten indienen' behandelen? Uiteraard mag iedereen vragen stellen per e-mail. Maar wie beantwoordt ze? Uit het bedrijfsleven is intussen bekend dat mail van consumenten structureel slecht wordt beantwoord. Mailen is namelijk veel te makkelijk, en een klacht of vraag is makkelijker verstuurd dan beantwoord. Je kunt zo'n dienst beter niet aanbieden dan slecht, is een les die het bedrijfsleven intussen heeft geleerd. Wek geen verwachtingen die je niet kunt waarmaken.

 

Als de eigen site van Van Boxtel een maatstaf is, moeten de gemeenten het maar zo bedachtzaam mogelijk aanpakken. De berichten van de laatste twee weken die ik hier bespreek, zijn daar in geen enkele vorm terug te vinden, en de wekelijkse column van de minister is van vier oktober.