061 00-10-23 Spammen via SMS

Herbert Blankesteijn

 

Vorige week deed zich een interessant relletje voor op internet. De uitbater van een website over audio- en videozaken stuurde een reclame via sms aan een paar duizend bezitters van gsm-toestellen. Die vonden dat waarschijnlijk niet leuk, en de zaak kwam in het nieuws. Wonderlijk dat dat nu pas is gebeurd, want de software waarmee deze massamailing werd gedaan, was al enige tijd gratis op internet te krijgen.

 

Het programma heet SMS Messenger, en de maker is zich blijkbaar een ongeluk geschrokken want de zoekmachines op internet verwijzen naar een aantal verschillende sites, die allemaal verlaten zijn.

 

SMS Messenger maakt gebruik van de gratis sms-verstuurdienst Quios, die als eigenaardigheid heeft dat je per se gegevens hoeft achter te laten om een sms te versturen. SMS Messenger verstuurt een tekst naar alle gsm-nummers die tussen twee waarden in liggen, of naar willekeurige nummers. Het is daarom volkomen ongeschikt voor spammen, omdat je niets weet van de bewuste abonnees, behalve op grond van de eerste twee cijfers van hun nummer bij welke aanbieder ze zitten. Het is dus echt schieten met hagel, terwijl de moderne reclamemaker graag wil weten of de ontvanger waarschijnlijk geinteresseerd is in het aangeprezen product.

 

SMS is als speeltje ontdekt door gebruikers en wordt nu ontdekt door bedrijven als reclameinstrument. Je kunt allerlei gratis diensten ontvangen via sms, en soms zelfs geld verdienen, als je je mobiele nummer maar ter beschikking stelt en allerlei voorkeuren opgeeft, zodat aan direct marketing kan worden gedaan. Je zou er haast een aparte prepaid mobiele telefoon voor nemen.

 

Gratis SMS-diensten zullen zich moeten aanpassen: ze zullen manieren moeten vinden om te verifiëren dat verzenders van sms-berichten geen automatisch werkende spamprogramma's zijn. En bezitters van gsm-telefoons zullen op hun tellen moeten gaan passen. Net zoals je je mailadres zo weinig mogelijk moet prijsgeven om mailspam te voorkomen, zo zul je zuinig moeten zijn op je mobiele nummer. Want weinig is zo hinderlijk als steeds dat bliepje, gevolgd door een ongewenst bericht.