056 00-09-28 De Ballastfactor

Herbert Blankesteijn

 

Afgelopen maandag heb ik me heel erg boos gemaakt over de veel te zware webpagina's op nieuwssites. Intussen ben ik de problematiek constructief gaan benaderen. Ik heb een onderzoekje gedaan. 21 sites heb ik bekeken, waaronder landelijke dagbladen, financiële media, internationale nieuwsorganisaties en computersites.

 

De zwaarste pagina's vind je door de bank genomen bij de computersites. Emerce en Computable zitten boven de 150 kB per pagina, Computable zelfs op 187 kB! Iemand met een snel modem moet daarvoor minimaal een halve minuut wachten. Dat is volstrekt belachelijk. Bij het computernieuws valt Planet Multimedia van collega Peter Olsthoorn gunstig op met maar 60 kB per pagina. Nog altijd minimaal 10 seconden, hoor. CNN, BBC en NYT hebben allemaal meer dan 100 kB, net als de financials Financieel Dagblad en Business Nieuws Radio. De dagbladen zitten allemaal onder de 100 kB, met als kampioen de Volkskrant: net 25 kB. Hulde! De nummer 2 van de dagbladen, NRC Handelsblad, heeft meer dan het dubbele.

 

Maar wat krijg je op zo'n pagina? Hoeveel nieuws komt er mee met al die troep? Ik heb het totaal aantal kilobytes gedeeld door het aantal kilobytes tekst en kom zo tot wat ik noem de ballastfactor. Een ballastfactor onder de 10 komt niet voor! Voor elke kB nieuws krijg je dus minimaal 10 kB vormgeving. De winnaars zitten op een ballastfactor van 11, dat zijn Bloomberg en de New York Times, de laatste vooral dank zij de ongelooflijk lange artikelen. In Nederland winnen NRC en De Volkskrant, met een ballastfactor van 16. De Telegraaf heeft een ballastfactor van 233, u hoort het goed, 233 keer zoveel ballast als nieuws op de webpagina's van de Telegraaf. Maar de absolute topper op dit gebied blijkt te zijn, dank zij de ultrakorte nieuwsartikelen op de site: Business Nieuws Radio, met een ballastfactor van 255.