055 00-09-25 Woedeaanval.doc

Herbert Blankesteijn

 

Als het weer tijd is mijn bijdrage voor Business Nieuws Radio te schrijven ga ik eerst een aantal nieuwsmedia op Internet langs. Ik klik dan op links naar artikelen die me interessant lijken om te lezen of te bewaren in mijn digitale archief. Om tijd te winnen open ik elk nieuwsbericht in een apart venster, soms twintig á dertig tegelijk.

 

Ik weet dat ik daar voorzichtig mee moet zijn. In de buurt van de dertig artikelen krijg ik meestal geheugenproblemen, en ook zonder dat hangt altijd de dreiging van een vastlopend programma of een crashende pc boven mijn hoofd.

 

Gisteravond kreeg ik te maken met een nieuw verschijnsel. Toen er nog een stuk of tien pagina's moesten binnenkomen, stokte de aanvoer van data. Het leek of de internetverbinding niet goed meer werkte. Op de pc zelf functioneerde alles prima. Ik logde uit en probeerde een andere provider, en nog een, en nog een, want ik heb accounts genoeg. Soms kwamen er nog wat data, maar alle verbindingen leken kreupel te zijn. Was er soms wat mis met internet?

 

Na een half uur modderen besloot ik de computer te herstarten en de laatste tien pagina's opnieuw aan te klikken. Bij het afsluiten bleek dat er toch een of ander obscuur subprogramma was vastgelopen. Dat was dus de oorzaak. Daarna ging het downloaden verder als een zonnetje. En toen, juist toen het probleem was verholpen, kreeg ik een geweldige woedeaanval. Als die stomme providers nou eens ophielden elkaar over te nemen en elke dag hun beleid te wijzigen en te zwetsen over e-commerce en gericht adverteren, en gewoon zorgden voor betrouwbare en snelle verbindingen, dan had ik hun niet hoeven verdenken. Als die sukkels bij KPN en de kabelboeren niet als idioten zaten te teuten bij het aanbieden van fatsoenlijke breedbandverbindingen, dan kwam één pagina zo snel dat ik er nooit dertig zou kunnen aanvragen voor de eerste was binnengekomen. Als de geldwolven van Microsoft stabiele software schreven in plaats van het wrakhout dat ik gedwongen ben op mijn pc te installeren, dan hoefde ik niet vanaf drie geopende vensters in de zenuwen te zitten welk programma het eerste de geest zal geven. En als die vervloekte webdesigners doorkregen dat je 5 kilobyte tekst niet hoeft op te leuken met 150 kilobyte plaatjes, animaties, javascripts en flash-flauwekul, dan kon ik wel honderd vensters openen zonder tegen de grenzen van mijn geheugen aan te lopen.

 

(Pff…) Tot zover het internet-nieuws voor vandaag.