054 00-09-21 Internet en e-mail

Herbert Blankesteijn

 

In verhalen over internet valt me de laatste tijd een merkwaardige denkfout op. De fout wordt gemaakt in artikelen, in lezingen en op straat, maar vooral in die minst subtiele van alle vormen van menselijke communicatie, de reclameboodschap. En het is een fout die onmiddellijk verraadt dat de spreker of schrijver nét niet weet waar hij het over heeft.

 

De fout is deze: 'Internet en e-mail.' Dat is alles, en dat is dus mijn boodschap van vandaag: 'Internet en e-mail' is fout. Waarom is dat zo? Dat is niet zo moeilijk te begrijpen.

 

Internet is een netwerk van onderling verbonden computers, te vergelijken met ons wegennetwerk. Het is een infrastructuur. En van een infrastructuur kun je met een beetje geluk op verschillende manieren gebruik maken. Over de weg kun je bijvoorbeeld autorijden of fietsen. Vaak kun je ook met de bus, en eventueel rolschaatsen. Over internet kun je mailen en chatten. Je kunt gebruik maken van nieuwsgroepen en van het World Wide Web.

 

Dat World Wide Web is een beetje het probleem. Dat is het grafische, klikbare deel van internet, dat deel waarvan je gebruik maakt met je browser, bij de meeste mensen is dat het programma Internet Explorer. Het is het deel waar adressen beginnen met http:// en dan vaak gevolgd door www. Het World Wide Web heeft internet populair gemaakt en is voor veel mensen synoniem met internet. Veel internetgebruikers lezen zelfs hun mail via hun browser, webmail heet dat dan ook, maar eigenlijk is dat een onhandige kunstgreep met allerlei nadelen.

 

Als je zegt: 'Bij ons bedrijf hebben we internet en e-mail,' zeg je dus eigenlijk iets als: 'Wij maken gebruik van de weg en van auto's,' of: 'Wij eten groente en andijvie.' Eén commercial die ik verschillende keren heb gehoord maakte het nog bonter: 'Telecommunicatie, internet en e-mail,' wat zou  neerkomen op: 'Vervoer, wegen en auto's,' of: 'Voedsel, groente en andijvie.'

 

Kunnen we dat nu afspreken? 'Wij hebben internet,' dat kan. 'Wij gebruiken e-mail en het World Wide Web,' dat kan ook. 'Internet en e-mail', kan niet. Dank voor de medewerking.