Hackers mogen muziek kraken

Herbert Blankesteijn

 

Het succes van muziek in de bestandsvorm mp3 is de muziekindustrie een doorn in het oog. Mp3 is niet beveiligd tegen kopiëren, wat tot gevolg heeft dat internetgebruikers op grote schaal illegaal muziek uitwisselen.

 

180 bedrijven, verenigd in het Secure Digital Music Initiative of SDMI, streven naar een muziekstandaard die het innen van auteursrechten mogelijk maakt. Bij SDMI bekende namen als Microsoft, Compaq, EMI, en merkwaardig genoeg, bedrijven die profiteren van de huidige kopieerwoede, zoals Adaptec, Philips en zelfs Napster die er misschien vooral in zitten bij wijze van schaamlapje.

 

SDMI is een vreemd initiatief. Hoe kunnen deze bedrijven nou toch denken dat mp3 zal verdwijnen als je een alternatief aanbiedt dat de consument geld kost? In de tweede plaats: er is een alternatief, LiquidAudio, en dat komt maar niet van de grond. Dat verbaast mij niet, maar steun dan een bestaande standaard in plaats van er weer een bij te maken. Tot mijn stomme verbazing zit LiquidAudio óók in SDMI.

 

Hoe dan ook, er liggen verschillende voorstellen voor een bestandsvorm die tegen kopiëren is beveiligd. SDMI daagt sinds 15 september hackers uit deze te kraken via www.hacksdmi.org, zodat de voorstellen kunnen worden verbeterd en de sterkste variant kan worden geselecteerd.

 

SDMI begrijpt er niets van. Hackers zullen hun beste krachten niet op een aantal voorstellen loslaten om de industrie te helpen, maar ze zullen later uit alle macht hun tanden in een eenmaal vastgestelde standaard zetten, om de industrie te pesten. Elke beveiliging zal worden gekraakt, net als die van de dvd, van Canal+, die van ABN-AMRO, of die van ieder computerspelletje.

 

En als de hackers er niet uitkomen dan weet ik de makkelijkste manier. Elke cd die uitkomt moet door één wereldburger legaal worden gekocht, als schijf of als digitaal bestand, en tijdens het afspelen door een pc worden opgenomen. Converteren naar mp3, aanmelden bij Napster, op een site of nieuwsgroep zetten, klaar.

 

De industrie moet ophouden met zinloze plannetjes, en moet mp3 gebruiken in plaats van bestrijden. Die geest gaat nooit meer terug in de fles.