Nieuw: Windows ME!

Herbert Blankesteijn

 

Straks wordt in het Hilton hotel in Amsterdam de nieuwe versie gepresenteerd van Windows. Ho, maar hadden we niet net Windows 2000! Ja, maar dat is de opvolger van Windows NT, grof gezegd het systeem voor bedrijven. De opvolger van het huiskamersysteem Windows 98 heet Windows ME, of Me. Dat staat voor Millennium Edition. Verwarring is troef.

 

En nu wil iedereen dus weer weten: moet ik upgraden, moet ik naar die nieuwe versie? Nou, niet als u Windows 2000 al heeft, want dat is een moderner systeem, ook al is het al een paar maanden op de markt. Maar ook met Windows 98 of zelfs 95 zou ik het niet doen. Ik zal u een paar redenen geven.

 

De eerste is, dat een nieuwe versie een bestaande pc altijd net iets te zwaar belast. Dan moet je het geheugen weer uitbreiden, of de harde schijf, allemaal gezeur.

De tweede reden is, dat u toch een keer een nieuwe pc koopt, en daar staat Windows Me vanzelf op. Dat scheelt een hoop geld en gedoe.

Voor de derde reden maak ik even een logische salto. Als u van mij moet horen of u moet upgraden, dan bent u volgens mij niet een gebruiker die iets heeft aan de nieuwtjes in Windows Me. Die liggen namelijk op het gebied van bijvoorbeeld systeemonderhoud, troubleshooting en videobewerking, en als u zich daarmee wenste bezig te houden, dan wist u zonder mij ook wel wat u wilde.

En de vierde reden ligt in het verlengde daarvan. Als je veel aan je pc sleutelt, en vaak nieuwe software probeert en verwijdert, ondermijn je de stabiliteit van Windows en heb je alle gereedschappen nodig uit de laatste versie om die bouwval overeind te houden. Maar voor brave gebruikers die niet onder de motorkap werken, werkt zelfs Windows 95 nog wonderlijk goed. Je mist een paar nieuwtjes zoals de mogelijkheid om USB-apparaten aan te sluiten, maar je mist ook allemaal ongevraagde modieuze onzin, zoals de integratie met internet. Vrijwel alle software werkt gewoon, en het geheugen wordt veel minder belast dus je pc is veel sneller.

 

Achterlopen is zo gek nog niet.