051/00-09-11 Vind uw kennissen met Wap

Herbert Blankesteijn

 

Elk digitaal medium heeft zijn killer application nodig: een toepassing die de doorbraak forceert naar het grote publiek. Voor de bureaucomputer kun je denken aan de tekstverwerker of eventueel het spreadsheet. Voor internet was het World Wide Web de killer app, met e-mail dicht in de buurt.

 

Wap, de kruising van mobiele telefonie en internet, heeft nog geen killer app. Want u dacht toch niet dat het grote publiek zo op weerberichten, beurskoersen of sportuitslagen zit te wachten dat het daarvoor en masse met rare telefoons dure diensten gaat bezoeken. Zeker niet zolang het allemaal zo traag gaat. E-commerce wordt de killer application zegt u? Dat dacht ik niet. Volgens Forrester zal in 2005 nog maar 3% van de e-commerce met Wap worden geboekt.

 

Ik heb voor u een kandidaat voor de werkelijke killer app van Wap. Een Zweeds bedrijf, MobilePositioning, gaat bezitters van een mobiele telefoon via Wap vertellen waar ze zijn  tot op 500 meter nauwkeurig. Een mobieltje laat van moment tot moment weten aan de telefoonprovider waar hij is, dus waar de bezitter is. De politie maakt soms al met een gerechtelijk bevel van deze informatie gebruik. Maar het kan ook vrijwillig, en de klant kan dan bijvoorbeeld horen wat de weersverwachting is voor zijn lokatie, of waar het dichtstbijzijnde benzinestation is. Deze service is op het moment alleen nog in Zweden en Florida beschikbaar, maar dat gaat ongetwijfeld snel veranderen.

 

En het mooiste vind ik deze. De dienst FriendFinder kan je vertellen waar een ander is. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon doorgeven dat je baas mag weten waar je bent, of je partner, of je geeft je kinderen een mobiel op voorwaarde dat… u begrijpt het. Het is geweldig op vakantie, je kunt er spannende spellen mee spelen. En als je niet gevonden wilt worden, zet je de telefoon uit en zeg je dat de batterijen leeg waren.

 

Er zal wel een hoop gezeur over komen uit de hoek van de privacygroeperingen, maar de toepassingen lijken me legio en leuk, en dit wordt iets heel groots.