Desperado's in cyberspace

Herbert Blankesteijn

 

Het is een topweek geweest voor de desperado's in cyberspace. Het begon eind vorige week met het bericht dat er een virus was ontdekt voor de Palm vestzakcomputer. Het heet Liberty en is geen buitengewoon knap of gevaarlijk virus, maar met dit programmaatje heeft de organizer definitief zijn onschuld verloren. Ook vorige week werd gemeld dat speciale tekstberichten mobiele telefoons van een bepaald merk en type konden verlammen.

 

In het weekeinde hadden we de veiligheidsproblemen bij het systeem voor telebankieren van ABN-AMRO. Daarop volgden acties van hackers gericht tegen de Consumentenbond, omdat die over veiligheid hoog van de toren blaast zonder zich er zelf daadwerkelijk voor in te spannen. Hackers maakten de site van de Consumentenbond ontoegankelijk en kraakten die van de Nationale Ombudsman. Ze hebben gedreigd hun pijlen te richten op alle webwinkels die het Webtrader-logo van de Consumentenbond voeren, omdat het Webtraderlogo wel eisen stelt aan de veiligheid van een site voor de consument, maar zonder dat deze veiligheid wordt gecontroleerd of gegarandeerd.

 

Intussen waart op de Filippijnen een nieuw virus rond, genaamd Donald Duck. Net als I love you is het een script, een programma dat taken in Windows automatisch uitvoert, en wordt het verspreid als attachment via de mail. Het is alleen een stuk minder gevaarlijk. Veel meer dan wachtwoorden stelen doet het niet. Een nieuw programma genaamd Trinity gebruikt het babbelnetwerk Internet Relay Chat om Denial of Service aanvallen op te zetten, van het soort dat een paar maanden geleden Amazon en Yahoo platlegden. Mijn opsomming is niet compleet maar mijn tijd raakt op.

 

Zelf kreeg ik deze week tweemaal een virus via de mail. Voor het eerst. Een keer van een bekende internetpropagandist, die het zelf had van de directeur van een internetbedrijf. En de tweede kwam van het kantoor van de Consumentenbond, waar blijkbaar de maatstaven op het gebied van veiligheid niet zo hoog zijn dat dit voorkomen kan worden. Het waren in beide gevallen oude virussen van een bekend type.

 

Je kunt natuurlijk ook zeggen: in een wereld zo vol ziekteverwerkkers kun je niet leven zonder nu en dan stevig kou te vatten. Maar dan moet je misschien niet proberen anderen medicijnen voor te schrijven.