Kleuters aan de pc

Herbert Blankesteijn

 

Afgelopen donderdag bracht de site van het vakblad Automatisering Gids het nieuwtje dat minister Van Boxtel een voorstander is van computerlessen aan kleuters. Die mening zou de minister gegeven hebben in een discussie op zijn site, www.toekomst.overheid.nl. De gedachte achter de mening zou zijn, dat je mensen niet vroeg genoeg kunt voorbereiden op een bestaan in de ICT-maatschappij.

 

Ik heb deze opvatting op de site van de minister niet kunnen terugvinden, maar ik wil er toch op ingaan. Tenslotte heeft hij het bericht in Automatisering Gids niet tegengesproken.

 

ICT-onderwijs aan kleuters is onzin. Zelfs computeronderwijs op basisscholen is onzin. En dat helemaal los van de capaciteiten van de leerkrachten, de aanwezigheid van een infrastructuur als Kennisnet, en de beschikbaarheid van goede educatieve software.

 

ICT-onderwijs aan kleine kinderen is onzin om verschillende redenen. In de eerste plaats is 'jong geleerd, oud gedaan' hier een misverstand. Wat kleuters nu leren, is over 15 jaar, als ze het nodig hebben, volmaakt irrelevant. Wat we dan hebben weet ik niet, maar waarschijnlijk geen Windows, geen muizen en geen pc's. In de tweede plaats moeten regenten van middelbare leeftijd niet denken dat iedereen het leren werken met computers zo moeilijk vindt als zij. Jongelui tussen de 15 en 20 jaar leren de essentiële computervaardigheden in een paar uurtjes, ook als ze nog nooit een pc hebben gezien. Ten derde zal het steeds makkelijker worden met computers te werken. Twintig jaar geleden moest je kunnen programmeren, tien jaar geleden moest je dat afschuwelijke MS-DOS leren, nu hoef je alleen maar te kunnen klikken. En het wordt steeds makkelijker.

 

Computeronderwijs aan kleuters en andere leerlingen van de basisschool is weggegooid geld. Beleidsmakers tonen met hun voornemens in die richting alleen maar hun eigen computerangst, en die is een slechte raadgever. Op de basisschool moet je leren waar Hoogezand-Sappemeer ligt, en hoe je het schrijft.