Betalen via internet

Herbert Blankesteijn

 

Deze week zindert het van het nieuws over betalen op internet. Vooral de Volkskrant heeft zich op dit gebied geweerd. Dinsdag het bericht dat grootschalige fraude met creditcards door internetbedrijven en creditcardorganisaties wordt verzwegen, woensdag de toenemende voorkeur van consumenten voor de acceptgiro in plaats van de creditcard bij aankopen via internet.

 

Zoveel nieuws is er niet onder de zon. Dat er met creditcards wordt gefraudeerd wisten we allang. Interessant nieuws vond ik eerder dat de meeste creditcardgegevens in verkeerde handen vallen zonder dat internet eraan te pas komt, bijvoorbeeld door inbraken en doordat criminelen aan  kaarthouders slimme praatjes verkopen per telefoon.

 

Hadden de creditcardorganisaties hun bedrijfsgegevens hierover dan van de daken moeten schreeuwen? In het belang van de consument hoeven ze dat niet te doen wat mij betreft, want die consument wordt volledig de hand boven het hoofd gehouden. Als hij protesteert tegen een afboeking krijgt hij vrijwel altijd zijn zin, en dat gaat zover dat fraude dóór consumenten een significante omvang heeft bereikt.

 

Het is vooral door slecht gebrachte publiciteit zoals die van deze week, dat de consument de indruk krijgt dat creditcards van ontplofbaar materiaal gemaakt zijn. Vandaar de trek naar de acceptgiro.

 

En zo leidt een verkeerde gedachte tot een goede ontwikkeling. In plaats van dat de consument betaalt en moet afwachten of er iets wordt geleverd, moet de winkel leveren en afwachten of er iets wordt betaald. Dat is terecht, want bij een onderneming kan de wet van de grote getallen zorgen dat met een zeker percentage malafide transacties wordt rekening gehouden, terwijl het voor de consument vaak gaat om unieke aankopen, waarbij het door gebrek aan geld en ervaring veel moeilijker is om problemen op te vangen.

 

Opmerkelijk nieuws, en bovendien erg grappig, vind ik het dat de hele week vrijwel niemand het heeft gehad over betaalsystemen die speciaal voor internet zijn ontwikkeld, zoals I-pay. Die zijn als alternatief voor de creditcard blijkbaar helemaal uit beeld, en terecht. Er zijn genoeg doeltreffende betaalsystemen, en het is nergens voor nodig dat je via internet betaalt als je via internet koopt.