Philips' nieuwe flater

Herbert Blankesteijn

 

Sinds vorige week weet ik wat de volgende flater van Philipswordt. Kleding met elektronische apparatuur erin verwerkt!

 

De levenskansen van nieuwe uitvindingen schat ik altijd met drie zelf verzonnen criteria. Om te slagen moet een uitvinding uiteraard technisch uitvoerbaar zijn. Daarnaast moet hij handig zijn, met andere woorden er moet behoefte aan wezen, en tenslotte moet de versie die op de markt wordt gebracht, te betalen zijn.

 

Deze drie eisen kunnen snel inzicht geven. Over het onderscheppen van vijandelijke raketten bijvoorbeeld kun je kort zijn. Niet uitvoerbaar. Stofzuigende robots zijn eventueel technisch te realiseren en er is zeker behoefte aan, maar door alle complicaties in een normaal huishouden, zoals rondslingerende schoenen, worden ze zo ingewikkeld dat ze nog heel lang onbetaalbaar blijven.

 

Vorige week werd bekend dat Philips samen met Levis jassen op de markt gaat brengen  met een mobiele telefoon en een mp3-speler aan boord. Mijn spontane reactie: laat me niet lachen. Technisch uitvoerbaar vast wel, en misschien op den duur nog wel betaalbaar, maar stomweg niet handig.

 

Dan heb ik het niet over een voor de hand liggend probleem als: hoe was je zo'n jas. Daar heeft Philips aan gedacht.

 

Ik heb het wel over de vraag hoe je met zo'n jas je bereikbaarheid moet organiseren. Wat doe je als je thuis of op kantoor je jas uitdoet? Wat doe je als je op een dag een andere jas aan wilt? Heeft die ook een telefoon? Met hetzelfde nummer? En als het warm is en je wilt géén jas aan? Dezelfde vragen kun je stellen over muziekdoosjes die in een jas zijn ingebouwd. En het antwoord is onafwendbaar: een losse telefoon en een losse muziekspeler zijn veel handiger, die zul je toch meenemen, dus ze hoeven niet ook nog in de jas. Zelfs in een horloge of een aktentas integreer je ze niet - pogingen daartoe, voor zover ze zijn ondernomen, zijn allang mislukt.

 

Elektronica verweven in kleren is genante flauwekul. Philips, denk aan je imago en hou ermee op.