Schandalige licentievoorwaarden

Herbert Blankesteijn

 

Installeert u wel eens software op uw computer? Zo ja, dan ziet u wel eens een venster voorbijkomen met de tekst van een gebruiksovereenkomst tussen u en de maker van de software. U kunt de installatieprocedure pas vervolgen als u klikt op 'Ik ga akkoord' of zoiets. Dat doet u dus. Maar mag ik even handen zien: wie léést zo'n licentie wel eens?

 

Dat dacht ik al. Ik meestal ook niet. Toch is dat niet verstandig, zeker niet als er zakelijke belangen mee gemoeid zijn. Ik heb wat van die juridische teksten bekeken, en ze zijn schokkend. Het  volgende komt uit de licentie van een gerenommeerde softwaremaker en is absoluut representatief:

 

HET PRODUCT [WORDT] GELEVERD IN ZIJN HUIDIGE STAAT, ZONDER AANVULLENDE … GARANTIES OF VOORWAARDEN, ZOALS GARANTIE OP HANDELSKWALITEIT, VERKOOPBAARHEID OF GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL ... NOCH WIJ, NOCH ONZE VERTEGENWOORDIGERS OF LEVERANCIERS KUNNEN … AANSPRAKELIJK WORDEN GESTELD VOOR SCHADEN IN WELKE VORM DAN OOK, … ZELFS WANNEER WIJ TEVOREN IN KENNIS ZIJN GESTELD VAN DE MOGELIJKHEID VAN DERGELIJKE SCHADEN OF HET OPTREDEN VAN DERGELIJKE SCHADEN VOORSPELBAAR IS. Einde citaat.

 

Bij een gratis programma is het nog te begrijpen dat de maker geen kwaliteit garandeert, maar bij software die kapitalen kost, is het te zot voor woorden. En dan de gore lef om zelfs schade uit te sluiten die voorspelbaar is of waarvoor is gewaarschuwd… Het is tekenend voor de primitieve staat van de softwareindustrie dat leveranciers dit denken te kunnen maken. En het ergste is nog: de meeste software is inderdaad onbetrouwbaar.

 

En van de software die onder zulke voorwaarden geleverd wordt, zijn complete bedrijven afhankelijk. Nederland hoort bij de landen waar een bedrijf niet alle aansprakelijkheid bij voorbaat mag afwijzen. Toch, als u zomaar akkoord gaat staat u zwak tegenover een rechter. Het is een goed idee schriftelijk bezwaar aan te tekenen. Als u een rechter kunt uitleggen dat u onder protest akkoord bent gegaan, hebt u veel meer kans dat u bij schade verhaal kunt halen.