Netgebeurtenissen

Herbert Blankesteijn

 

Ik meld u twee belangwekkende gebeurtenissen op het gebied van computernetwerken. We Are Networking ofwel WAN begint morgen, in de openlucht, in de zuidoosthoek van Drente. Na WAN98 en WAN99 heet het dit jaar WANnull.

 

Men kan er zijn eigen tent opzetten, aansluiting krijgen op het tijdelijke WAN-netwerk, en dan chatten met de buren, zodat je je eigen tent niet uithoeft. Er wordt een competitie gehouden in het gewelddadige spel Quake. Maar er zijn ook serieuze activiteiten, zoals lezingen over netwerktopologie, alternatieve besturingssystemen en allerlei aspecten van computerbeveiliging. Wannull duurt tot en met 2 augustus; zie www.wan.nl.

 

Het andere evenement is Networking Event 2000, kijk op www.ne2000.nl. NE2000 is van 14 tot 20 augustus in de bossen bij Lunteren. Ook dit is een tentengeorienteerde aangelegenheid. Ook hier Quake-wedstrijden, en daarnaast krachtmetingen in het hacken. Lezingen over hetzelfde soort onderwerpen als op WANnull, en verder gratis bellen via het GSM-netwerk en Ethernet voor de Commodore 64, uweetwel, dat huiscomputertje uit begin jaren 80.

 

Op NE 2000 is Jolt verkrijgbaar, de Amerikaanse cola met extra veel cafeïne. DE organisatie is in handen van mensen met namen als Socrates, Wolf96, Groenteboer, Cyberop en BugBlue (de echte namen staan er trouwens ook bij), DeadlyWurm, BitFreak en DrPsycho.

 

Als dit niet helemaal klinkt als uw feestje, moet u toch eens hierover nadenken. Het eerste evenement in dit genre in Nederland was Hacking at the End of the Universe ofwel HEU, zeven jaar geleden in een weiland bij Lelystad. Van de organisatoren van toen was een aantal betrokken bij de oprichting van internetprovider XS4all; sommige werken daar nog, andere zitten er nu warmpjes bij. De jongens die straks natregenen met hun pc's in de bossen zijn de IT-goeroes van de toekomst.

 

 

 

waar uw IT-medewerkers van morgen rondlopen