Pc verdient geld in zijn vrije tijd

Herbert Blankesteijn

 

Drie Amerikaanse bedrijven willen beginnen met een originele nieuwe vorm van zakendoen op internet. Ze willen overtollige computertijd van u kopen, en die doorverkopen aan mensen met te weinig computers. Makelaar in computertijd, een nieuw beroep.

 

Het is begonnen met initiatieven in de vrijwillige sfeer. Het meest bekende is SETI@Home. Seti staat voor Search for Extraterrestrial Intelligence, zoeken naar buitenaards leven. Hierbij worden data van een radiotelescoop onderzocht op boodschappen. Dit onderzoek krijgt te weinig geld voor computers. Daarom is er een project op touw gezet waarbij internetgebruikers hapjes data kunnen downloaden, om dit met speciaal geschreven gratis software te analyseren. Als de computer niks te doen heeft, schakelt hij automatisch over op SETI-berekeningen. Honderdduizenden mensen doen dit nu: een vrijwillige bijdrage aan een fascinerende vorm van wetenschap.

 

SETI kan niet betalen en de vrijwilligers geven hun computertijd weg omdat ze het leuk vinden. Maar er zijn altijd bedrijven die wel willen betalen voor computerwerk, en er moeten nog miljoenen mensen zijn die voor een beetje geld te overreden zijn om ook mee te doen. In elk geval zijn er miljoenen computers die het grootste deel van de dag niks doen. Ook een computer die wel wordt gebruikt, voor tekstverwerking bijvoorbeeld, gebruikt maar een miniem deel van zijn krachten en kan er best wat naast doen.

 

David Anderson, een van de leidende figuren van het SETI-project, is nu Chief Technology Officer van United Devices, een bedrijf dat dit idee commercieel wil gaan uitbaten. Concurrentie komt, nu al, van Parabon en Distributed Science. Een computerbezitter moet een paar tientjes per maand kunnen verdienen, zodat de computer een aardig deel van zijn eigen kosten kan terugverdienen. Als miljoenen mensen hun pc langer laten aanstaan, kunnen we wel klachten verwachten over meer broeikasgassen, en zal uiteraard de energierekening van de eigenaars flink stijgen, volgens mijn schatting één á twee tientjes per maand. Mijn advies is dus: wel meedoen, maar alleen als de machine toch aanstaat.