Domeinmakelaar in problemen

Herbert Blankesteijn

 

Weet u het nog, Namespace, het bedrijf dat zich domeinmakelaar noemt, registreert tienduizenden domeinnamen, als het zo uitkomt ook merknamen en eigennamen van anderen, zoals kruitvat.nl, yokidrink.nl, dennisbergkamp.nl en edgardavids.nl. Namespace is daarvoor voor de rechter gesleept door 160 personen en bedrijven, een zaak die nog loopt. Namespace registreert zo ongeveer het hele woordenboek en bezit 13 procent van alle geregistreerde Nederlandse domeinnamen.

 

Er zijn in de VS al heel wat rechtszaken gewonnen door de rechtmatige eigenaars van namen, maar in Nederland nog niet. Wanneer het gaat om gewone woorden die niet speciaal van iemand zijn, laten we zeggen gezellig.nl, dan is er juridisch niets aan de praktijken van Namespace te doen. En dan betaalt u voor zo'n domein aan Namespace het tienvoudige van wat het anders zou kosten.

 

Op 21 juni kwam aan het licht dat Namespace voor 45.000 domeinnamen niet het registratietarief had betaald aan de Stichting Internet Domeinregistratie. Sinds 17 juni mag het bedrijf om die reden geen nieuwe registraties meer doen. Directeur Gijs Graafland van Namespace zegde toe te zullen betalen. Afgelopen donderdag werd bekend dat er nog een bedrag open staat van een half miljoen gulden. Namespace zegt te hebben betaald, maar de Domeinregistratie heeft het geld niet binnen. Vrijdag zou de Domeinregistratie overgaan tot het afnemen van de 45.000 domeinnamen van Namespace. Namen waarover geen procedures lopen, komen over enkele weken dan vrij.

 

Intussen heeft advocaat Joris van Maanen van het advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek samen met de merkenbureaus Markgraaf en Shieldmark en de Stichting Namaakbestrijding het initiatief genomen tot een stichting die klachten over domeinkaping wil gaan behandelen. Van Maanen wil ook overleg met de Domeinregistratie om namen die overeen komen met merknamen, niet meer vrij te geven.