Slachtoffer inbraak aangeklaagd

Herbert Blankesteijn

 

Schoenenfabrikant Nike is aangeklaagd door zijn internetprovider, het Schotse bedrijf FirstNet Online. De reden: de schoenenmaker is het slachtoffer van een computerinbraak.

 

Internet is wel vaker een omgekeerde wereld, zo ook nu. Half juni is er bij Nike ingebroken, en zorgden hackers ervoor dat alle internetverkeer voor nike.com werd gestuurd naar een anti-Nike-club in Australië. De gympengigant deed een dringend verzoek aan FirstNet om de mail en het webverkeer te onderscheppen en bij Nike zelf af te leveren, tot het eigen nike.com domein weer was  terugveroverd.

 

FirstNet deed dat, en stuurde vervolgens een rekening. Met daarop twee posten. In de eerste plaats de kosten voor de geleverde prestatie: gemaakte uren van technici en zo. En daarbij een schadevergoeding voor de verstoring van de dagelijkse gang van zaken. Want de verschillende omleidingen hadden het verkeer bij FirstNet nogal ontwricht, en de oorzaak daarvan was uiteindelijk de falende beveiliging bij Nike.

 

Het is net zoiets als een wegpiraat aansprakelijk stellen voor de ziektekosten van slachtoffers van zijn rijgedrag. Voetbalclubs de kosten van politieoptreden laten betalen. Het rechtsgevoel zegt dat dat redelijk zou zijn, maar juridisch is het niet altijd zo eenvoudig.

 

Er zitten twee kanten aan deze zaak. Perfecte beveiliging is onmogelijk. Je kunt van bedrijven niet eisen dat er op computergebied nooit iets mis gaat, net zomin als je een voetbalclub aansprakelijk kunt stellen voor elk incident in of bij het stadion. Maar op bedrijfsnetwerken is de beveiliging vaak veel slechter dan zou kunnen, niet in de laatste plaats doordat het management liever niet al te veel van computers begrijpt. Vorige week nog meldde het Nederlands Centrum voor Directeuren en Commissarissen na een enquête dat de meeste directeuren niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden van Internet.

 

De financiële en PR-gevolgen van juridische procedures worden des te beter begrepen, en zouden een mooie stok achter de deur kunnen zijn voor betere beveiliging. Daarom zou het voor eigen bestwil van het bedrijfsleven goed zijn als Nike deze zaak verliest.