Gratis auto's

Herbert Blankesteijn

 

Op internet kun je van alles gratis krijgen. Toegang tot internet, allerhande software, maar ook echte produkten. Kijk maar eens op www.allesgratis.nl en www.gratiz.nl, daar kunt u naar hartelust proletarisch bestellen. Cd's, T-shirts, cd-roms en diskettes, maar ook zonnebrillen, make-upsets, headsets - vroeger noemden we dat koptelefoons - gratis aandelen, gratis jaarverslagen, gratis gokken en gratis dieetadvies.

 

Eind vorig jaar heb ik in Intermediair geprobeerd de uiterste grens hiervan aan te geven, door  te stellen dat gratis auto's, betaald door bedrijven die adverteren op de carrosserie, toch echt onmogelijk zouden zijn.

Een journalist van Esquire, Ted Fishman, deed in maart iets vergelijkbaars met een stuk over een verzonnen bedrijf, Freewheelz (met een z). FreeWheelz zou vanaf 1 april met reclame beschilderde auto's gaan weggeven.

 

Het had Fishman wat moeite gekost om een belachelijke business te verzinnen die niet al bestond. Gele post-it briefjes plakken op de pagina's van websites, maar dat bleek al werkelijk te gebeuren. Kijk maar op www.thirdvoice.com. Daar kun je software downloaden om je commentaar te plakken op elke website. Dat commentaar kan gezien worden door iedereen die óók de software van Thirdvoice gebruikt. Sommige sites, zoals die van Yahoo en Cnn, zitten er werkelijk vol mee. Meestal zinloze opmerkingen als 'this site sucks', maar goed.

 

Goed, Fishmans aprilgrap ging dus over gratis auto's. Hij controleerde of er geen vergelijkbaar bedrijf bestond, en checkte ook de naam. Voor alle zekerheid registreerde hij de domeinnaam: freewheelz.com.

 

En toen ging op een dag de telefoon. Iemand had het plan gratis auto's met advertenties te gaan uitdelen en wilde heel graag de domeinnaam Freewheelz van Fishman kopen. Of die gratis auto's er werkelijk komen? Eerst zien dan geloven zegt u, en ik zeg het u na. Maar Fishman heeft bijna 200 keer zijn inleg terug, dus een beetje serieus is het wel.