Wetten voor cyberspace

 

Een jaar of zes geleden begon het grote publiek internet te ontdekken. Toen waren er visionairen, mensen dus die er iets eerder bij waren dan de rest, die zeiden dat op internet geen wetten konden gelden. Argumenten waren bijvoorbeeld het internationale karakter van internet, en het feit dat je op het netwerk tot op zekere hoogte anoniem kunt blijven.

 

Dat blijkt mee te vallen. Op internet is kinderporno wel degelijk strafbaar, majesteitsschennis ook, blijk je je als Amerikaan niet te kunnen onttrekken aan de Amerikaanse gokwetgeving, en geldt het auteursrecht onverkort, om een paar voorbeelden te noemen. Natuurlijk is het vaak makkelijk zulke wetten te schenden, zoals bij het kopiëren van intellectueel eigendom, en komt de overtreder er nogal eens mee weg, hetzij omdat het strafbare feit onopgemerkt blijft, hetzij omdat het zo massaal gebeurt, hetzij omdat het teveel moeite kost de dader op te sporen. Maar opsporen kan wel degelijk, zoals verschillende virusmakers intussen weten.

 

Dat brengt me op het volgende. Als de bestaande wet- of regelgeving tekort schiet, wordt er gewoon nieuwe wetgeving gemaakt. Er is nu in Nederland een wet Computercriminaliteit, waarin bijvoorbeeld het begrip computervredebreuk is geintroduceerd. Op de Filippijnen zal binnen afzienbare tijd ook wel zoiets worden ingevoerd. We hebben een wet Persoonsregistratie, en ook internationaal wordt gebakkeleid over de privacyregels waaraan het bedrijfsleven zich moet houden.

 

De afgelopen week heeft het Amerikaanse Congres zich druk met cyberzaken beziggehouden. Zo is er een wet goedgekeurd die digitale handtekeningen mogelijk maakt, wat het papierwerk en het heen en weer reizen in het bedrijfsleven flink moet kunnen verminderen. En de handelscommissie van het Huis van Afgevaardigden heeft een ontwerpwet klaar tegen spam: de ongevraagde commerciële massamail, waartegen in verschillende Amerikaanse staten al wetten bestaan. Zo wordt volgens dit ontwerp anonieme spam strafbaar en moeten geadresseerden kunnen opgeven dat ze van spam verschoond willen blijven. Deze zomer komt de wet in stemming. In de VS gebeurt alles twee jaar eerder dan hier, dus kunnen we waarschijnlijk zeggen: binnenkort ook in dit theater.