Internet zonder tikken

Herbert Blankesteijn

 

Voor mijn eerste Internetabonnement betaalde ik vijf gulden. Per uur. Plus lokale telefoonkosten. Ik vond dat prima. De kosten konden me niet variabel genoeg zijn, dan kon ik ze zelf namelijk drukken. Een ander betaalde 30 gulden per maand, dus als ik onder de 6 uur wist te blijven…. u begrijpt het.

 

Al gauw raakte ik ervan doordrongen dat het een veel plezieriger gevoel is om géén kosten per minuut te hebben. Je hebt dan geen haast meer online, je kunt eens wat proberen. Je gedrag verandert. Dus ik veranderde mijn internetabonnement in één met een flat rate, zoals dat heet. Een vast maandbedrag. Maar de lokale telefoonkosten bleven, nog altijd 3.60 per uur overdag.

 

Toen kwam gratis internet en waren er alléén nog maar lokale telefoonkosten. Eerder dit jaar heb ik gemeld dat het ernaar uitzag dat deze ook zouden wegvallen. De laatste ontwikkelingen maken het waarschijnlijk dat dat zo'n vaart niet loopt, in elk geval niet in Nederland. Het gaat nu de kant op van een vast maandbedrag, een flat rate dus, zonder telefoonkosten. Superweb doet dat al maanden, Quickonline doet het sinds kort, Cistron is ermee bezig en Wish heeft zijn plannen net even uitgesteld. En intussen moet KPN van de toezichthouder Opta aan MCI Worldcom een voorstel doen, zodat MCI ook internet kan gaan leveren voor een vast bedrag.

 

Daarmee kan internet via het ouderwetse modem of ISDN een van de voordelen bieden die tot voor kort uniek waren voor internet via de kabel: een verbinding die altijd open staat, zonder dat er een teller loopt. Zoals in de praktijk is gebleken, verandert dan het gedrag van mensen. Ze worden minder zenuwachtig, blijven langer online en gaan meer onderzoeken, zien meer advertenties en gaan misschien wel meer kopen.

 

KPN is bang dat iedereen zijn telefoonlijn open laat, zodat het net overbelast raakt. Ik vraag me nog af of de gevraagde maandbedragen, tegen de 100 gulden, niet te hoog zijn. Dat komt neer op een uur of 30 lokale telefoonkosten 's avonds, dus daar gaat het niet om. Nee, het ligt te dicht bij het tarief voor internet via de veel snellere kabel. Een flat rate via het modem OK, maar dan niet tegen breedbandprijzen.