Kwaliteit gratis internet

 

Toen in ons land gratis internet werd geïntroduceerd, leek het de vraag of zo'n dienst voldoende kwaliteit zou kunnen bieden. Providers hielden bij hoog en laag vol van wel. Met advertenties, een betaalde helpdesk, een terugploegregeling voor gegenereerde telefoontikken, commissie op aankopen via het net, zouden ze voldoende verdienen voor snelle en betrouwbare verbindingen en goede service.

 

Intussen is gratis internet zo ingeburgerd dat de vraag niet eens meer relevant is. Kennelijk biedt gratis internet voldoende kwaliteit voor de gebruikers die ervoor kiezen. Kijk voor een onderzoek met objectieve gegevens in het meinummer van het computerblad PCM. Of de gratis internetaanbieders ook gezonde bedrijven zijn - of worden - is trouwens een vraag die nog altijd op beantwoording wacht.

 

Afgelopen zaterdag deed ik toevallig en onbedoeld een onderzoek naar de kwaliteit van gratis internetaanbieders. Ik wilde een site op internet zetten en zocht daar plaats voor. Elke internetprovider biedt daarvoor tegenwoordig een zee van ruimte, meestal 10 of 20 megabyte.

 

Bij Hccnet kreeg ik 10 Megabyte, maar daar kwam na 2 megabyte het bericht dat de ruimte vol was. Zo kun je niet werken. Bij Scarlet was de www-site onvindbaar, net als de server waar ik de bestanden zou moeten plaatsen en ook de site die ik er eerder had ingericht was zoek. Exit Scarlet.

 

Bij Het Net had ik al een abonnement, maar werkte het wachtwoord niet meer dat ik keurig had opgeslagen. Had ik een fout gemaakt? Je kon het wachtwoord naar jezelf laten mailen, maar om die mail op te halen had je het wachtwoord weer nodig. Prima service daar. En bij Zonnet gebeurde iets dergelijks.

 

Bij Wanadoo had ik ook al een abonnement en een site, maar ik las dat je aan een bestaand account een tweede mailadres kon koppelen en dat je daarmee ook een tweede portie ruimte voor een homepage kreeg. Het tweede mailadres kon ik maken, maar tot de beloofde 20 extra megabytes kreeg ik geen toegang.

 

Tenslotte is het gelukt, maar ik vertel niet bij wie. Ik vermoed namelijk dat het gewoon toeval was dat het een keertje lukte. Gratis internet - het moet beter kunnen.