Na de uitzending kunt u deze rubriek beluisteren via internet, op www.businessnieuws.nl. Daar vindt u een RealAudio bestand, waarbij offers zijn gebracht aan de geluidskwaliteit om het bestand snel bij u te krijgen. Ook de live-uitzendingen van Business Nieuws Radio zijn in RealAudio te horen.

 

De firma Real was in 1995 de uitvinder van RealAudio: daarmee kon je voor het eerst via internet naar geluid luisteren alsof het een radio-uitzending betrof. Voordien moest een afgerond geluidsbestand eerst helemaal worden gedownload, om daarna vanaf de harde schijf te worden afgespeeld. Je moest dus wachten, en doorlopend live geluid was er al helemaal niet bij. Een mooie technische doorbraak voor Real, dat doorging met RealVideo.

 

De afspeelsoftware was in de eenvoudige versie gratis, en kostte een paar tientjes als je meer toeters en bellen wilde. Intussen heeft Real zo'n 150 miljoen gebruikers; een geweldige markt, onder andere voor advertenties. En wat gebeurt er als iemand in de pc-wereld een geweldige markt heeft veroverd? Precies, Microsoft duikt erop.

 

Tussen Real en Microsoft is een veldslag gaande om de hegemonie op dit gebied. Het lijkt op de browser-oorlog, die Netscape veranderde van een monopolist in een marginale marktpartij, en die leidde tot het proces dat kan uitmonden in splitsing van Microsoft. Met de Mediaspeler van Microsoft kunnen nu radio- en videobestanden worden ontvangen, via een eigen systeem. De speler wordt uiteraard gratis met Windows 98 meegeleverd. Intussen gebruikt Microsoft zijn volle gewicht om sites te overreden hun uitzendingen volgens dit systeem te versturen. CNN bijvoorbeeld biedt zowel RealAudio als Windows Media.

 

Net als voor Netscape destijds is het voor Real een ongelijke strijd. Het marktaandeel van Real is nu 43 procent, dat van Microsoft al 46 procent. Real stelt nu een sterk uitgebreide versie van zijn software gratis beschikbaar, maar gaat tegelijkertijd tot het uiterste als het gaat om gericht adverteren en het verzamelen van informatie over gebruikers. Het geld moet ergens vandaan komen - maar het zet wel kwaad bloed bij het publiek. En zo komt een 100% Microsoft wereld steeds dichterbij.