Internetveilingen en bedrog

 

De veilingen op Internet hebben het zwaar te verduren. Fraude zou schering en inslag zijn, met als meest spectaculaire geval het schilderij dat onlangs bij Ebay werd geveild en eerst niet, toen weer wel, en tenslotte toch niet van de Californische schilder Diebenkom bleek te zijn.

 

Als ik de mogelijkheden van digitale handel moet schetsen, zeg ik altijd dat kopen via Internet een perfecte manier is als je precies weet wat je koopt. Boeken en cd's zijn de beste voorbeelden. Als je de schrijver kent, of je hebt een recensie gelezen, hoef je het artikel niet meer te bekijken en maakt het niet uit waar je koopt, als de prijs maar zo laag mogelijk is en de winkel betrouwbaar.

 

Dingen die ik ongeschikt vind voor kopen op afstand zijn waren die je normaal gesproken bekijkt of probeert voor je koopt, zoals kleren, auto's en huizen. En natuurlijk verzamelobjecten. Een tijdje geleden zag ik bij de internetveiling QXL een verlengde limousine staan. Het bod op dat moment: ongeveer 20.000 gulden. Een goede limo zou ik voor die prijs zo kopen. Maar reed hij eigenlijk wel? Hoe zat het met roest, en de verdere staat van onderhoud? Je gaat een dergelijk bedrag toch niet bieden zonder het object te inspecteren? Toch had iemand dat gedaan. Toch heeft de Nederlander Keereweer een kwart miljoen geboden voor een schilderij waarvan de verkoper niet eens beweerde dat het van Diebenkom was.

 

Wel had de aanbieder frauduleus meegeboden. Maar ik blijf me verbazen over de goedgelovigheid van mensen als het om internet gaat. Nepnieuws over aandelen van obscure, frauduleuze sites, kan koersen heftig in beweging brengen. Het attachment bij een mailtje dat een liefdesbrief belooft, wordt zonder nadenken geopend. En mensen bieden duizenden guldens of zelfs tonnen, op basis van een beschrijving van vijf regels en een onscherpe foto. Als ik belangstelling heb voor een grenen eethoek uit een kleine advertentie ga ik eerst kijken. Altijd. Wie doet dat nou niet?

 

Zijn we helemaal gek geworden? Hoezo fraude? Wie biedt op een internetveiling, sméékt erom bedrogen te worden. En wie dan inderdaad wordt getild, moet niet zeuren. Het grote nieuws is, dat het nog zo vaak goed gaat.