Viruspreventie

 

Laat ik nog even terugkomen op het virus 'I love you' en de schade die het heeft aangericht. Ik vind dat de gewone pc-gebruiker op kantoor veel te verwijten valt. Waarom?

 

Het laatste half jaar zijn er veel virussen geweest die net als 'I love you' zichzelf verspreidden als attachment - aanhangsel - bij een e-mail. Melissa, Happy99 en ExploreZip. Deze hebben de kranten gehaald, en sommige radio en tv. Dat zoiets bestaat mag je bekend veronderstellen. De pc is voor de meeste werknemers het voornaamste gereedschap. Iemand die een beroep uitoefent hoort een minimum aan belangstelling te hebben voor zijn gereedschap. Zoals een timmerman iets hoort te weten van de werking van een boormachine, en de vrachtwagenchauffeur meestal wel wat snapt van autotechniek. De meeste mensen hebben die belangstelling voor de pc niet. Duizenden kantoorwerkers hadden zelf het virus onschadelijk kunnen maken, als ze hun verstand maar hadden gebruikt. Dat deden ze niet. En die houding is niet langer acceptabel.

 

Het bedrijf heeft ook een verantwoordelijkheid, net als bij brandpreventie. Je mag van een werknemer verwachten dat-ie de allerstomste dingen uit zijn hoofd laat, zoals het gooien van brandende sigaretten in een prullenbak vol papier, maar de procedure bij het ontdekken van een beginnend brandje moet door het bedrijf worden aangeboden. Pas dan kun je eisen dat de werknemer op de hoogte is.

 

Ik hoop dat het nu tot bedrijven doordringt dat beveiliging tegen virussen iets is als brandpreventie. En dat de technische voorzieningen, zoals antivirussoftware er nu wel zijn, maar dat de mens de zwakste schakel is. Schermwerkers moeten ingepeperd krijgen dat er zoiets is als viruspreventie, en dat ze zich moeten houden aan tiental leefregels, die uw afdeling automatisering maar moet opstellen. Maar daar zal zeker in staan dat een mailtje in het Engels dat lijkt te komen van een Nederlandse kennis, verdacht is. En dat je een bijbehorend attachment dus niet opent. En verder zal het bedrijf de medewerkers duidelijk moeten maken dat wie deze regels schendt, zijn werkgever willens en wetens schade berokkent, en een sanctie tegemoet kan zien.

 

Het is ernst met de virussen. Is dat nu duidelijk?