Domeinnamen

Herbert Blankesteijn

 

Voor bedrijven op internet zijn goede domeinnamen essentieel. Dat zijn dus adressen zoals naam.com of naam.nl. Het probleem met goede domeinnamen is dat ze schaars zijn. Elke domeinnaam kan namelijk maar één keer worden uitgegeven. Een voorbeeld: Wim Kok vist achter het net, want wimkok.nl is al geregistreerd door iemand anders, die toevallig ook zo heet. De zoekmachine Altavista heeft een lieve duit moeten betalen voor de domeinnaam altavista.com, omdat een gelijknamig bedrijf er toevallig eerder bij was. Op dit moment kunt u ervan uitgaan, dat letterlijk elk woord uit het woordenboek al is geclaimd.

 

Zomaar woorden uit het woordenboek worden veel geregistreerd door figuren die ze zelf niet nodig hebben, maar op winst uit zijn. Ze worden doorverkocht aan mensen die niet zo slim zijn geweest. Dit is niet illegaal omdat bij domeinnamen wie het eerst komt, het eerst maalt. En er is geen maximum aan het aantal domeinnamen per rechtspersoon, al zou dat eigenlijk wel moeten.

 

Echt fout is alleen het domeinkapen of 'cybersquatten', waarbij zomaar iemand een bekende merknaam als domeinnaam registreert. Dit heeft veel weg van gijzeling.

Aanvankelijk maakten deze lieden nog wel eens een klapper, maar de rechter doet daar niet meer aan mee. Veel cybersquatters hebben hun onrechtmatig verkregen domeinnamen moeten opgeven, zonder vergoeding. Op het ogenblik voert de beurs Nasdaq een proces tegen een Engels bedrijf dat in het bezit is van de namen nasdaqeurope.com en nasdaqeurope.net.

 

Tenslotte is er een grijs gebied. Wie www.amazom.com intikt, dus Amazon met een tikfout, een marinus in plaats van een nico, komt bij concurrent Barnes & Noble. Dat is al een jaar of twee zo, en Amazon kan of wil er niets tegen doen. Het Nederlandse bedrijf Namespace heeft domeinen in zijn bezit als zwitser-leven.nl, zwitsalbabyproducts.nl, yves-rocher.nl, yokidrink.nl, yoghonaise.nl, utrechts-nieuwsblad.nl, kruitvat.nl, klm-northwest.nl en kittekat.nl. De bedoeling is duidelijk.

De betrokken bedrijven klagen Namespace gezamenlijk aan. Ik doe niet eens de moeite de uitslag te voorspellen.