Napster

Herbert Blankesteijn

 

Gratis illegaal gekopieerde muziek in de succesvolle bestandsvorm Mp3 heeft internet behoorlijk op stelten gezet in het afgelopen anderhalf jaar. Maar het waanzinnige succes van het programma Napster heeft het allemaal nog net iets erger gemaakt. Intussen worden niet meer alleen particulieren voor de rechter gesleept, die illegale muziek op hun site zetten, maar ook bedrijven. Bijvoorbeeld datzelfde Napster.

 

Napster is een programma dat gebruikers helpt onderling muziekbestanden uit te wisselen. Iedereen kan de software gratis downloaden op www.napster.com. Installeer dat en meld je vervolgens aan, dan kun je grasduinen op de harde schijven van alle andere Napster-gebruikers die op datzelfde moment online zijn, en dat zijn er op elk moment duizenden. Wat je aanstaat kun je meteen downloaden. Zelf kun je ook je mp3's beschikbaar  maken voor anderen. Grasduinen op harde schijven betekent dat de software een ingebouwd veiligheidsprobleem heeft, maar daar stoort vrijwel niemand zich aan, en het levert in de praktijk ook geen problemen op.

 

In elk geval heb je zo toegang tot de grootste muziekdatabase aller tijden. Tik een niet al te obscuur nummer in, en je hebt meestal keus uit handenvol exemplaren, vaak nog in verschillende versies ook.

 

Met Napster is de beer helemaal los. Verschillende Engelse en Amerikaanse universiteiten hebben hun studenten de software verboden, omdat het universitaire netwerk hun liefde voor muziek niet aankon. Intussen heeft een aantal bands een proces tegen Napster aangespannen, waaronder Metallica, Smashing Pumpkins, Dr. Dre en the Offspring. Napster verdedigt zich door te zeggen dat het bedrijf zelf geen illegale muziek op zijn servers heeft staan. Het zijn volgens Napster de gebruikers die de muziek verspreiden. Een rotsmoes, maar juridisch misschien wel waterdicht. De advocaat van de musici, Howard King, laat de mogelijkheid op en dat ook gebruikers van Napster zullen worden vervolgd.

 

Pech voor de artiesten is dat het in de VS goed gaat met de cd-verkopen: 8 % omhoog. Dat maakt het argument minder sterk dat de cd-verkoop door toedoen van Napster lager uitvalt dan-ie anders zou zijn geweest.

Ook zijn er bands die gemene zaak maken met Napster, zoals Limp Bizkit. Deze band vindt Napster een goede manier om hun muziek onder de aandacht van het publiek te brengen. Maar hun laatste concertenserie wordt dan ook door Napster betaald.