Muziek op internet

 

Weinig verschijnselen op Internet hebben zich zo spectaculair ontwikkeld als dat van het illegaal kopiëren en uitwisselen van muziek. Zo was kort geleden de term mp3 het meest gezochte woord bij de zoekmachines op internet. Meer dus dan 'sex', en dan weet u het wel.

 

Mp3 is een manier om digitale muziekbestanden kleiner te maken zonder ernstig kwaliteitsverlies. Ongecomprimeerde muziek kost ongeveer 10 MB per minuut. In mp3-vorm is het nog maar 1 MB per minuut. Een nummer van 3 minuten is dan zelfs met een modem in een redelijke tijd van ongeveer een kwartier te downloaden. Als het moet kun je iemand zelfs een liedje mailen. En ook deze column bereikt BNR in mp3-vorm.

 

Er is een overvloed aan gratis software om mp3-bestanden af te spelen, en om cd-muziek in mp3-vorm om te zetten. Er zijn intussen walkmans te koop zonder bewegende delen, waar je vanuit de pc mp3-bestanden in laadt. Sites die zijn gewijd aan mp3 trekken veel publiek, zoals mp3.com, dat recentelijk met succes naar de beurs is gegaan.

 

Veel van de muziek die zo op internet verkrijgbaar is, is illegaal, dat wil zeggen er worden geen auteursrechten over afgedragen. Rechthebbenden vinden dit niet leuk, zoals bv. platenmaatschappijen en bekende artiesten.

 

De reacties zijn meestal defensief: sites met illegale muziek uit de lucht laten halen bijvoorbeeld. En ook het ontwikkelen van bestandsvormen die wel bescherming van auteursrecht mogelijk maken, bijvoorbeeld LiquidAudio. Maar de geest van mp3 is uit de fles en internetters zullen niet betalen voor iets wat ze ook gratis kunnen krijgen.

 

Daarom denk ik dat er meer toekomst zit in een andere rol van muziek, die te vergelijken is met die van het mobiele telefoontoestel. Het wordt iets wat wordt weggegeven om andere waren te kunnen verkopen. En dan kunt u denken aan hardware, zoals afspeelapparaatjes, en boekwerken met teksten en foto's van artiesten. De eerste die een goed commercieel model daarvoor weet te vinden, kan in de toekomst de markt domineren.