De kabel moet open

Herbert Blankesteijn

 

Wie internet via de kabel wil, moet naar zijn kabelbedrijf. En zo iemand heeft, ondanks de reclamepraatjes van de kabelexploitanten, meestal géén keus. Er is bijna altijd maar één internetaanbieder op een kabelnetwerk, een dochter van de eigenaar van de kabel. Bij UPC is de provider Chello, en bij Casema is het Cable Wanadoo, in de regio is vaak het onafhankelijke @Home Nederland de provider. Het is alsof je wilt internetten met je modem via het telefoonnetwerk van KPN, en je kunt bij maar één internetaanbieder terecht.

 

Zo is het dus niet. Met je modem kun je tientallen internetaanbieders bereiken. Zo heb je dus keus. Bij een gratis provider heb je wellicht nu en dan een bezettoon, mogelijk een wat lagere snelheid, een ander niveau van service en gebruik van bepaalde data voor marketing. Of je kiest ervoor te betalen zodat je als klant eisen kunt stellen. Je kunt kiezen voor een provider die vunzigheid wegfiltert; zo zijn er allerlei varianten.

 

Op de kabel bestaat dat niet, en ik snap niet waarom. In Amstelveen en in Rotterdam hebben de externe aanbieders Xs4all, bArt en Sonera het prima gedaan. Zijn de kabelbedrijven bang voor concurrentie? Wie weet, want juist Chello bijvoorbeeld moet het vreselijk ontgelden in de nieuwsgroepen op internet, waar internetgebruikers hun hart luchten.

 

Als dat zo is, dan is dat een tragische vergissing. Concurrentie is in het belang van zowel de eigenaars, als de huidige en mogelijk toekomstige kabelproviders. De reden: de kabel krijgt zelf concurrentie van ADSL, een techniek om vergelijkbare snelheden te halen door de bestaande telefoondraden. Als de kabel niet dezelfde diversiteit kan bieden als het telefoonnet, is het binnen afzienbare tijd afgelopen met internet via de kabel.

 

America  Online/Time Warner gaat de Time Warner netwerken op termijn al openstellen; je mag aannemen niet uit filantropie maar uit welbegrepen eigenbelang. Staatsecretaris van der Ploeg wil concurrentie op de kabel afdwingen, maar het is onbegrijpelijk dat de kabelbedrijven dit niet uit eigen beweging mogelijk maken.