Computeragressie

Herbert Blankesteijn

 

Heeft u nog geen RSI? Repetitive Strain Injury, pijn door herhaalde bewegingen onder ongunstige omstandigheden. Verkeerde houding, hoge werkdruk, slechte sfeer, alles kan een rol spelen. 40% lijdt eraan en de volgende epidemie doemt alweer op: TRA.

 

TRA staat voor Technology Related Anger, woede in verband met technologie. Ook wel: computeragressie, en de FNV heeft er onderzoek naar gedaan. Het komt erop neer dat mensen wel eens zin hebben hun pc een ram te verkopen omdat het rotding weer eens vastloopt. Een heel populair filmpje op internet laat zien hoe een kantoorwerker met het toetsenbord als knuppel de monitor van zijn pc te lijf gaat. Het is gespeeld, maar goed gespeeld, en het drukt de weerzin van veel werknemers tegen de pc uit.

 

Compaq heeft eerder onderzoek gedaan naar dit fenomeen, en volgens Compaq is TRA erger dan RSI. Dat is onzin. Agressie is juist goed; het lucht op. En verandering van beweging helpt weer RSI te voorkomen. Echt zinvol geweld. Het is hooguit slecht voor de computer. De onderliggende oorzaak, dat stelt de FNV ook vast, is de slechte werking van de pc, samen met de werkdruk. Door de werkdruk ontbreekt de gelegenheid goed met de computer te leren werken, terwijl tegelijkertijd vastlopers en andere technische problemen extra hinderlijk worden.

 

Zegge en schrijve honderd mensen hebben op een oproep op de FNV-website gereageerd. Ze zijn gemiddeld één á anderhalf uur per week kwijt aan pc-problemen. Dat valt wel mee. Het landelijk gemiddelde zal nog lager liggen, want vooral gefrustreerden zullen hebben gereageerd.

 

Computeragressie is geen brandende kwestie. Werkdruk natuurlijk wel. En krakkemikkige software ook, want dat kost productiviteit. En slechte software is wanprestatie, of niet soms? Wat mij betreft mag er een verbod komen op nieuwe versies met nieuwe toeters en bellen. Voorlopig vijf jaar alleen fouten verbeteren. Of anders….