Y2k - update

 

De overheid heeft de gang van zaken rond het millenniumprobleem geëvalueerd. Minister van Boxtel heeft zichzelf in een brief aan de Tweede Kamer een pluim op de hoed gegeven: geen ernstige verstoringen, opschoning van de ICT-huishouding, en de ICT permanent op de politieke agenda. Zelfs de kosten voor de overheid vielen mee: 1,4 miljard inplaats van 1,7.

 

Ik denk dat dit het laatste is wat we uit die richting over de millenniumkwestie horen. Eind goed al goed; het MP is trouwens opgeheven en de site van het MP is niet meer te vinden.

Ten onrechte. Vier dagen voor het verhaal van van Boxtel  publiceerde het CBS een onderzoek. Tien procent van de dienstverlenende bedrijven heeft problemen gehad, en twintig procent van de computerservicebureaus. Schokkende cijfers.

 

Na de jaarwisseling stonden Jan Timmer en Roger van Boxtel met hun mond vol tanden toen de vraag werd gesteld waarom al dat geld eigenlijk was uitgegeven. Alles wees erop dat ze het te goed hadden gedaan: er was zo weinig gebeurd dat al het werk voor niks leek te zijn geweest. Nu is er toch een hoop mis. Dus geen weggegooid geld? Of is er juist slecht werk geleverd? Van Boxtel prijst alleen zijn eigen beleid, zonder aan de CBS-bevindingen woorden vuil te maken.

 

Volgens het CBS wil een aanzienlijk aantal bedrijven de geleden schade proberen te verhalen. Dat is een effect van van tevoren is voorzien. Het MP heeft geprobeerd te voorkomen dat dit voor 1 januari zou gebeuren, maar is er nu niet meer om te bemiddelen. Het blad Computable meldt dat de Bloor Reseach Groep meer moeilijkheden verwacht omdat allerlei onherstelbare 2000-problemen nu manifest gaan worden. Het databaseprogramma van Microsoft bijvoorbeeld, de SQL Server, zal pas eind dit jaar volledig 2000-bestendig zijn.

 

We zijn nog niet af van Y2k; maar op de overheid hoeven we niet meer te rekenen.