Een andere beginpagina

Herbert Blankesteijn

 

De site van Microsoft, www.microsoft.com, werd in februari door Nederlanders het meest bezocht van alle websites, las ik zaterdag in de krant. Het bleek te gaan om een onderzoek van Multiscope, dat maandelijks 700 internetgebruikers enquêteert voor de honderdduizenden sites die er zijn.

 

Of de uitkomsten statistisch significant zijn zoals dat heet, dat weet ik niet. Maar dat Microsoft bovenaan staat is volkomen begrijpelijk. Niet omdat dit site zo nuttig is, want dat is-ie niet. Ik had laatst een bescheiden probleem met het programma Outlook en kon op de hele site van Microsoft, ondanks hun zoekmachine, geen zinnige informatie daarover vinden. En strookt met eerdere ervaringen die ik heb gehad.

 

De populariteit van de Microsoft-site heeft een heel laagbijdegrondse oorzaak. De meerderheid van de internetgebruikers heeft namelijk als browserprogramma de Internet Explorer van Microsoft. Dat programma is standaard zo ingesteld dat, wanneer je het start, om te beginnen de site van Microsoft op je scherm verschijnt. En de meeste mensen weten niet hoe ze dat moeten veranderen of ze zijn er te lui voor, of het kan ze niet schelen. Maar het ophalen van die pagina kost wel elke keer tijd en bandbreedte. En elke keer tikt de teller bij Microsoft, want die maakt geen onderscheid tussen aanvragen uit interesse en aanvragen uit onverschilligheid.

 

Ik voorspel dat het aandeel van de site van Microsoft zal dalen, want de installatieprogramma's van veel gratis internetproviders stellen de eigen site als beginpagina in. Daar staat dan allerlei reclame; met andere woorden gratis internet is er voor een significant deel op gebaseerd dat mensen niet zelf hun beginpagina instellen.

 

Dat ga ik u nu dus even leren; het is doodsimpel. Roep de pagina op die u als beginpagina wilt hebben. Klik dan achtereenvolgens op Extra - Internet-opties - Huidige gebruiken - OK.

Da's alles. Hopelijk geeft het volgende Multiscope-onderzoek een betrouwbaarder beeld van de populariteit van internetsites.