Gratis internet is in Nederland razend populair geworden. Het bijzondere van gratis internet vind ik, dat het nog veel goedkoper kan en zal worden.

 

Gratis internet kan goedkoper omdat het niet gratis is. Bij het huidige model legt de computeraar contact met de internetaanbieder door middel van een modem via een telefoonlijn. Dat is een gewoon lokaal gesprek, waarvoor de internetter betaalt aan KPN. KPN schuift een deel van de verdiensten door naar de internetaanbieder, als een soort commissie; dat heet een kickback-regeling. Gratis internet lijkt gratis doordat de klant niet hoeft te betalen aan de internetaanbieder zelf.

 

De pionier van nog goedkoper gratis internet is in Nederland het bedrijf Superweb. Superweb vraagt juist wel abonnementsgeld: 35 gulden per maand. Maar de klanten kunnen inbellen via een gratis 0800-nummer. Als je tijdens kantooruren meer dan 20 uur per maand op internet doorbrengt, of 's avonds meer dan 40 uur, is dat goedkoper dan gratis.

Superweb heeft nu al maanden technische problemen, onder andere door de grote belangstelling. Langzamerhand krijgt het bedrijf de zaken onder controle. Intussen zijn er, zoals bij elk goed idee, meer bedrijven die hetzelfde gaan doen. De laatste is niemand minder dan Altavista, die nu in Engeland internet aanbiedt via een 0800-nummer, en met een abonnementsgeld van 35 gulden per JAAR en 130 gulden aansluitkosten. Gratis wordt dus steeds goedkoper. Het is niet zeker, maar ook niet uitgesloten, dat dit ook in Nederland wordt aangeboden.

 

De nieuwste sensatie komt van het Amerikaanse NTL, dat in Groot-Brittannië internet gaat aanbieden zonder aansluitkosten, zonder abonnement, en zonder tikken. Je moet alleen wel telefoonabonnee zijn bij NTL en minimaal 35 gulden per maand verbellen. Virgin volgt, America Online overweegt hetzelfde. Allemaal in Groot-Brittannië. Volgens de Financial Times overwegen Wanadoo en World Online in NL hetzelfde te doen. Het valt te verwachten dat de meeste andere providers mee zullen gaan. Gratis internet wordt zo vervangen door internet zonder kosten.